Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 11:52

  Citi: Προσδεθείτε, το sell-off στις αγορές έχει μέλλον-οι πιο "επικίνδυνες" μετοχές

  Citi: Προσδεθείτε, το sell-off στις αγορές έχει μέλλον-οι πιο "επικίνδυνες" μετοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Να προσδεθούν για περαιτέρω αναταράξεις στις αγορές προειδοποιεί τους επενδυτές η Citigroup, τονίζοντας πως έρχεται βαθιά ύφεση στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών ενώ το χάσμα των αποδόσεων μεταξύ των κυκλικών και των αμυντικών κλάδων αναμένεται να διευρυνθεί. Τι πρέπει να κοιτάξουν οι επενδυτές προτού επιβιβαστούν εκ νέου στο τρένο των αγορών;

  Η Citi αναμένει πως τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών εταιρειών θα σημειώσουν βουτιά της τάξης του 55%, ενώ η κερδοφορία των κυκλικών εταιρειών φέτος θα βυθιστεί κατά 70% και αυτή των αμυντικών κατά 15%, έναντι 62% που ήταν η πτώση της κερδοφορίας στην Ευρώπη συνολικά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

  Όπως επισημαίνει, στο τρέχον sell-off, το χάσμα απόδοσης μεταξύ των κυκλικών μετοχών (-27%) και των αμυντικών (-12%) έχει διαμορφωθεί έως σήμερα στο 15%. Κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, αυτό το χάσμα θα αυξηθεί στο 25% και οι επενδυτές θα πρέπει πρώτα να δουν σημάδια διατηρήσιμης βελτίωσης στην παγκόσμια οικονομία και συρρίκνωσης των πιστωτικών spreads πριν κυνηγήσουν το trade της ανάκαμψης των κυκλικών μετοχών.

  Ένας απλός κανόνας από προηγούμενες παγκόσμιες υφέσεις είναι ότι οι τιμές των μετοχών υποχωρούν όσο και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) αν και με χρονική υστέρηση, όχι ταυτόχρονα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να σημειώσουν συνολικό sell-off της τάξης του 50-55% στην τρέχουσα κρίση. Στα πρόσφατα χαμηλά η διόρθωση των ευρωπαϊκών μετοχών έφτανε το 34%, ενώ από τα υψηλά του Φεβρουαρίου η πτώση φτάνει το 21%. 

  Όπως τονίζει η Citi, κατά τις τελευταίες πέντε μεγάλες διορθώσεις των αγορών της Ευρώπης, το μέσο sell-off από τα πρόσφατα υψηλά, έφτασε το 38%, με τις κυκλικές μετοχές να υποχωρούν κατά 42% και τις αμυντικές κατά 22%.

  Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να τονώσουν την αγορά με 6 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, έτσι ώστε να στηρίξουν τις μετοχές μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό μπορεί να μην περιορίσει την κατάρρευση των ευρωπαϊκών EPS, αλλά μπορεί να περιορίσει την κατάρρευση των τιμών των μετοχών, όπως τονίζει η Citigroup.

  Tα μέτρα των κεντρικών τραπεζών οδήγησαν σε έντονη ανάκαμψη στις αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο, αλλά η τρέχουσα κατάρρευση της κερδοφορίας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Και, προτού βιαστεί κάποιος να καταλήξει στο ότι οι αγορές έχουν δει τα χαμηλά τους πλέον,  δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως τονίζει, ότι βιώνουμε την πιο bearish… bear market που έχει δει η Ευρώπη ποτέ στις αρχές μιας ύφεση. Έτσι, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταλήξει κανείς ότι ο κίνδυνος έχει ξεπεραστεί για τις μετοχές.

  Για τους… τολμηρούς επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στους αμυντικούς κλάδους, η Citi προτείνει να εξετάσουν τον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τις τηλεπικοινωνίες, οι οποίοι και έχουν υποαποδώσει σε σχέση με το σύνολο της αγοράς από την αρχή του sell-off, ενώ ο κλάδος των τροφίμων, των ποτών και των καπνών έχει επίσης υποστεί ισχυρές πιέσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ