Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 13:37

  Προσπάθεια να ανακτήσει τις 600 μονάδες κάνει το Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια να ανακτήσει τις 600 μονάδες κάνει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να αιφνιδιάστηκε από τους πωλητές λίγο νωρίτερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έφτασε ακόμη και στο -0,84% υποκύπτοντας στις τραπεζικές πιέσεις, αλλά καταφέρνει όχι μόνο να βγάλει κάποιες άμυνες, αλλά και να ανακτήσει τα επίπεδα των 600 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,45% στις 599,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.440,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,55% στις 307,41 μονάδες.

  Η ρηχότητα της αγοράς την έχει καταστήσει εξαιρετικά ευάλωτη σε όλες τις εντολές που ξεπερνούν το μέσο όρο, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί πλέον να κρατήσει τη στήριξη των 595 μονάδων, η απώλεια των οποίων θα άνοιγε το δρόμο για τις 575 μονάδες. Βέβαια, οι στηρίξεις έχουν έρθει από πολύ συγκεκριμένους τίτλους, στην προκειμένη περίπτωση τον Ελλάκτωρ και τον ΟΤΕ, οι οποίοι έχουν καταφέρνει να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στις πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές.

  Την ίδια ώρα όμως, η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα, καθώς οι εκτιμήσεις για τις σημερινές αποφάσεις του MSCI και τις πιθανολογούμενες αλλαγές στον ελληνικό δείκτη, εντείνουν τη νευρικότητα. Τόσο η Société Générale, όσο και η ρωσική επενδυτική εταιρεία VTB Capital, βλέπουν έξοδο ελληνικών εταιρειών από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, η οποία και θα τεθεί σε ισχύ στις 29 Μαΐου. Η VTB Capital εκτιμά πως οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Titan, αναμένεται να αφαιρεθούν από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών.

  Και όλα αυτά την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να διαχειριστεί τόσο τη μεγάλη πτώση των αποτιμήσεων όσο και το φάσμα της ύφεσης στην οικονομία. Όπως αναφέρει το Capital.gr, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η νέα παραγωγή NPLs μπορεί να είναι της τάξης του 10%-15% των υφιστάμενων, δηλαδή περίπου 7-10 δισ. ευρώ.  

  Παράλληλα, η αγορά δεν μπορεί να λάβει μεγάλες κινήσεις, δεδομένου ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα έχουν ορισθεί 2 σύνοδοι των ΥΠΟΙΚ με διαφορετική σύνθεση, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στις - πολλές - ασάφειες που παραμένουν όχι μόνο αναφορικά με το πακέτο των 540 δισ. ευρώ της 9ης Απριλίου από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να λάβει τουλάχιστον  6-9 δισ. ευρώ τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά και με το υπό συζήτηση ταμείο ανάκαμψης. Τα σχέδια των θεσμών επηρεάζουν τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες για το πακέτο μέτρων στήριξης του Ιουνίου, αφού καθορίζουν τους όρους με τους οποίους θα καλύψει τους επόμενους μήνες από κονδύλια μέρος των εν λόγω μέτρων.

  Ταμπλό

  Σε αυτό το πλαίσιο, το +6,92% του Ελλάκτωρ, αλλά και το +3,90% του Σαράντη παρέχουν κάποιες στηρίξεις στην αγορά, ενώ άνω του 1% είναι και η άνοδος σε ΟΤΕ, Eurobank, Λάμδα και Βιοχάλκο. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Coca Cola, Motor Oil, Aegean, Titan, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή ο Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ