Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 12:53

  UBS: Οι τέσσερις επενδυτικές στρατηγικές για κέρδη εν μέσω της επανεκκίνησης των οικονομιών

  UBS: Οι τέσσερις επενδυτικές στρατηγικές για κέρδη εν μέσω της επανεκκίνησης των οικονομιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι κυβερνήσεις διεθνώς προχωρούν στην επανεκκίνηση των οικονομιών τους, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στο εάν το "άνοιγμα" αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς ένα σημαντικό δεύτερο κύμα αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας, με τις διορθώσεις στις αγορές να είναι το μόνο βέβαιο, όπως σημειώνει η UBS σε νέα έκθεσή της. Ωστόσο συστήνει στους επενδυτές να μην μείνουν εντός του "παιχνιδιού" των αγορών αλλά να προστατέψουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Η ελβετική τράπεζα προτείνει τέσσερις τρόπους με τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να… προηγηθούν το επόμενο διάστημα εν μέσω της σταδιακής επιστροφής των οικονομιών στην κανονικότητα.

  Η UBS επισημαίνει πως η επανεκκίνηση έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες. Η Νότια Κορέα έκλεισε όλα τα μπαρ στη Σεούλ αφού διαπίστωσε μία νέα εστία του κορονοϊού που συνδέεται με τουλάχιστον 101 κρούσματα, ενώ η Κίνα ανέφερε νέες εστίες σε Ουχάν και Σουλάν (κοντά στη Βόρεια Κορέα). Η Γερμανία είδε τα νέα επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα να αυξάνονται πάνω από τα 1.000 με τον δείκτη μεταδοτικότητας του COVID-19 τη Δευτέρα να διαμορφώνεται στο 1,07.

  Αυτές οι ανησυχίες έχουν ήδη ταρακουνήσει τους επενδυτές διεθνώς. Έτσι η UBS συνιστά την παγκόσμια διαφοροποίηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων καθώς κάθε χώρα δεν θα έχει την ίδια εμπειρία με τον κορονοϊό και συμβουλεύει τους επενδυτές που αποφεύγουν το ρίσκο, να λάβουν μέτρα για την προστασία των χαρτοφυλακίων τους έναντι ενός αρνητικού σεναρίου. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν:

  Αγοράστε χρυσό: Αν και το πολύτιμο μέταλλο αρχικά σημείωσε sell-off λόγω των ανησυχιών σχετικά με τη ρευστότητα κατά την ευρύτερη διόρθωση των αγορών, ωστόσο ανέκαμψε γρήγορα, με τα πραγματικά επιτόκια να συγκλίνουν στο μηδέν και τους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών να αυξάνονται. Με την αβεβαιότητα να αναμένεται να παραμείνει αρκετά υψηλή, η UBS πιστεύει ότι ο χρυσός θα κινηθεί στα 1.800 δολάρια η ουγκιά φέτος.

  Ευελιξία και εγρήγορση στην κατανομή των assets στα χαρτοφυλάκια: Σε αυτόν τον τύπο στρατηγικής, οι επενδυτές προσαρμόζουν συχνά το μείγμα των κατηγοριών assets που κατέχουν για να ταιριάζουν στις συνθήκες της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, όταν οι αγορές μετοχών έχουν ανοδική τάση, οι επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν στα κέρδη, ενώ κατά τη διάρκεια διορθώσεων, η έκθεση σε τέτοια assets μειώνεται, επιτρέποντας συνολικά ομαλότερες αποδόσεις.

  Δομημένες επενδύσεις προστασίας κεφαλαίου: Οι επενδυτές που θέλουν να διατηρήσουν την έκθεση σε ανοδικές φάσεις των αγορών αλλά και να μειώσουν την έκθεση στις φάσεις διόρθωσης, θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης της έκθεσης σε μετοχές με δομημένες επενδύσεις που παρέχουν ασύμμετρη έκθεση σε αγορές.

  Stock picking: H UBS εκτιμά πως θα υπάρξει πιθανώς σημαντική απόκλιση στις επιδόσεις των αγορών μετοχών διεθνώς, λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών που προκαλεί η πανδημία, όπως η από-παγκοσμιοποίηση. Ο ρόλος της ενεργής διαχείρισης της έκθεσης του χαρτοφυλακίου θα γίνει εξαιρετικά σημαντικός. Οι επενδυτές θα πρέπει να γίνουν επιλεκτικοί όσον αφορά τις μετοχές αλλά και τους κλάδους. Θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης της ευελιξίας του χαρτοφυλακίου τους για να επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες που δημιουργούνται διεθνώς, ή να αυξήσουν την έκθεσή τους σε hedge funds, τα οποία και αναμένεται να επωφεληθούν το περισσότερο αυτής της τάσης.

  Επομένως, καταλήγει η UBS, αντί να βγουν από τις αγορές οι επενδυτές περιμένοντας μεγαλύτερη ορατότητα, και ενδεχομένως να "κάψουν" τις πιθανότητες αποκόμισης σημαντικών κερδών από αυτήν την κρίση, να μείνουν επενδυμένοι προστατεύοντας τα χαρτοφυλάκιά τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ