Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 11:03

  Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο

  Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.23

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αυξάνονται οι πιέσεις αυτήν την ώρα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά το νωθρό του άνοιγμα υποκύπτει στις πιέσεις που εκδηλώνονται από τους πωλητές, αδυνατώντας να κινητοποιήσει τους αγοραστές, που παραμένουν αδρανείς αναμένοντας κάποιο θετικό σήμα.  

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,75% στις 591,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,94% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.419,08 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,68% στις 300,81 μονάδες.

  Ο γενικός δείκτης, υπό την αύξηση των πιέσεων των τραπεζών, δείχνει να χάνει και τις 595 μονάδες, οι οποίες ενεργοποίησαν εντολές stop loss. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στην περιοχή των 575 και 538 μονάδων, ωστόσο ο τζίρος παραμένει πολύ μικρός για εξαγωγή συμπερασμάτων. Και αυτό διότι αγορά δεν μπορεί να κινητοποιήσει τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν στα χαρακώματα, αφού όπως δείχνουν οι κινήσεις στο ταμπλό έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος των αναδιαρθρώσεων.

  Η συναλλακτική δραστηριότητα βαίνει μειούμενη, κάτι που εντείνει και η παύση του short selling, γεγονός που έχει προβληματίσει αρκετά την αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στο Capital.gr.

  Έτσι, ειδικά από τις αρχές Μαΐου, η αγορά τελεί υπό μία ιδιότυπη στάση αναμονής, δίχως σαφή τάση. Και αυτό διότι αναμένει περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να διαμορφώσει τη στρατηγική της επόμενης μέρας της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφώσει η κρίση του κορονοϊού, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας.

  Σημαντικός παράγοντας αυτής της στρατηγικής θα είναι η επαναλειτουργία ή μη του τουριστικού κλάδου. Ενός κλάδου που "θρέφει" αρκετούς άλλους. Και όπως αναφέρουν στο Capital.gr επιχειρηματίες από το χώρο, τόσο τα έσοδα, όσο και οι αφίξεις από το εξωτερικό θα αργήσουν πολύ να ανακάμψουν και να επανακτήσουν τα πρότερα μεγέθη τους, τονίζοντας πως αν δεν υπάρχουν άλλα απρόσμενα γεγονότα, ο Τουρισμός θα επανέλθει μετά από τρία χρόνια τουλάχιστον.

  Έτσι, για το σύνολο της οικονομίας, στο βασικό σενάριο η ύφεση του 2020 εκτιμάται στο 4,7%, μετά την επίπτωση των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Στο δυσμενές σενάριο η ύφεση προβλέπεται στο 7,9%, λαμβάνοντας πάλι υπόψη την επίπτωση των μέτρων. Χωρίς τα μέτρα στήριξης που πήρε ή θα λάβει η κυβέρνηση, η ύφεση εκτιμάται μεταξύ 10% και 13,2%, αντίστοιχα.

  Στο ταμπλό τώρα, η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο έχει επιδεινωθεί με την Εθνική και την Alpha Bank να είναι στο -3,3%, ενώ άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Πειραιώς, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank. Η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπερνά το 1%.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Motor Oil, με την Aegean να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια κέρδη σημειώνει ο Titan με τον ΟΤΕ να είναι στο +1,34% και τον Σαράντη στο +1,22%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ