Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 10:52

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.51

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονη νευρικότητα εμφανίζει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο έχασε τα πρωινά του κέρδη, αλλά η χαμηλή συναλλακτική του δραστηριότητα το καθιστά ευάλωτο στις μεγάλες, αλλά μετρημένες ακόμη, κινήσεις των πωλητών σε επιλεγμένους τίτλους. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,06% στις 603,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.448,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,31% στις 310,40 μονάδες.  Οι κινήσεις που παρατηρούνται και σήμερα, όπως και από τις αρχές Μαΐου στην ελληνική κεφαλαιαγορά, προσδίδουν το επιλεκτικό ενδιαφέρον των χαρτοφυλακίων, τα οποία στη μεγάλη εικόνα τηρούν στάση αναμονής. Άλλωστε, με την καθήλωση των τζίρων κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, η αγορά επιχειρεί να ανασυνταχθεί σε εισηγμένες που θα δείξουν ή έχουν δείξει κάποιες αντοχές στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η οικονομία, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

  Όπως έχει επισημάνει και ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, η κερδοφορία των εισηγμένων για φέτος - πλην ολίγων εξαιρέσεων - θα είναι μειωμένη ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο ως βεβαιότητα είναι πια μέσα στις τιμές. Το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών κλάδων τις προσεχείς εβδομάδες εκτιμάται ότι θα δώσει ακόμα πιο αξιόπιστα στοιχεία για το βαθμό λειτουργικής ετοιμότητας των εισηγμένων δίνοντας την ευκαιρία για ένα πιο αναλυτικό "reality check".

  Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο γενικός δείκτης έμεινε εντός εύρους διακύμανσης, όπως αυτό τουλάχιστον δείχνει να διαμορφώνεται από τις 14 Απριλίου. Η βασική περιοχή αντίστασης παραμένει η ζώνη τιμών πέριξ των 630- 640 μονάδων ενώ αντίστοιχα οι στηρίξεις εντοπίζονται στο εύρος 580 – 590 μονάδων. Η ισορροπία που παρατηρείται στις 600 μονάδες έχει μαζέψει τις αποκλίσεις των κινητών μέσων με αποτέλεσμα ο εκθετικός κινητός μέσος των 30 ημερών να εφάπτεται πλέον στα κλεισίματα του Γενικού Δείκτη ενώ οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον του εύρους διαπραγμάτευσης υποδηλώνοντας την απόλυτη ουδετερότητα. Η συνέχεια φαίνεται ότι θα παραμείνει μοιρασμένη καθώς οι αποδόσεις και τα επιμέρους διαγράμματα έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά. Είναι ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών δεν έχει δει ακόμα θετικό πρόσημο το 2020 παρά την άνοδο του δείκτη κατά 12,5% τον Απρίλιο.

  Στο ταμπλό τώρα, η ανάκαμψη της Aegean συνεχίζεται με το σημερινό +6,74%, με τον Titan να είναι στο +2,93% και την Πειραιώς στο +1,16%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Εθνική. 

  Στον αντίποδα, οι απώλειες σε Σαράντη, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και ΔΕΗ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή η Jumbo και ο Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ