Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαϊ-2020 17:30

  Με εβδομαδιαίες απώλειες 3,8% άρχισε τον Μάιο το Χρηματιστήριο

  Με εβδομαδιαίες απώλειες 3,8% άρχισε τον Μάιο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να κρατήσει το πρωινό ανοδικό του τέμπο, αλλά και να αυξήσει τη συναλλακτική του δραστηριότητα, ελέω τόσο της αναμονής για το σημερινό Eurogroup όσο και της αργίας στο Λονδίνο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 604,05 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 604,05 μονάδων (+0,26%) και 608,77 μονάδες (+1,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 31,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 167 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,05%, στις 1.453,24 μονάδες, ενώ στο +1,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 880,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 309,45 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,85%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,71%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 9,22%.

  Αρνητική η εβδομάδα που έληξε σήμερα, αλλά το βασικό της χαρακτηριστικό ήταν οι χαμηλές συναλλακτικές ταχύτητες, με την αγορά να είναι χωρισμένη όχι σε πωλητές και αγοραστές, αλλά σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Και ουδένα στρατόπεδο δεν πήρε τα ηνία, αν και η τριπλή πίεση που δέχτηκε το επίπεδο των 600 μονάδων από τους πωλητές προβλημάτισε, καθώς οι εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο είναι μπροστά μας.

  Και αφού η αγορά πέρασε αρκετές εβδομάδες αναλούμενη σε εκτιμήσεις για το μέγεθος του πλήγματος της κρίσης του κορονοϊού, το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να εκτιμήσει τα δεδομένα ώστε να προσδιορίσει εάν η ελληνική οικονομία ανακάμψει μέσα στο έτος ή πόσο γρήγορα θα ανακάμψει. Μερικά ερωτήματα που στην παρούσα φάση είναι αδύνατο να απαντηθούν καθώς θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των εν ισχύ μέτρων, την ομαλοποίηση ή όχι της τουριστικής περιόδου, των παρεμβάσεων από τις νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές, αλλά και την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

  Όπως έχουν επισημάνει και οι εγχώριοι αναλυτές, αν και η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ένα ικανό οπλοστάσιο (ταμείο, waiver, κλπ) να στηρίξει την οικονομία, εντούτοις είναι κρίσιμης σημασίας να δοθεί το μήνυμα (ακόμη και στο σημερινό Eurogroup) ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί δίπλα στις κυβερνήσεις που βρίσκονται στα αδιέξοδα της κρίσης. Μέχρι τώρα μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με τις αγορές να αναμένουν και τις Βρυξέλλες να δράσουν, όπως μετ’ επιτάσεως ζητούν οι περισσότερες χώρες.

  Επιπλέον σήμερα αναμένεται η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Moody's, η οποία αν και γενικά δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγή στο rating, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ανάλυση που θα κάνει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στις 17 Απριλίου ο οίκος επιβεβαίωσε το "Β1" που δίνει στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με σταθερές προοπτικές, και είχε δώσει την εκτίμηση πως ύφεση φέτος θα κινηθεί στο 5% (και ανάκαμψη 4% το 2021), τονίζοντας πως το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από το ισχυρό ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων καθώς και τη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος ξεχώρισαν σήμερα με το +5,95% και +5,37% αντίστοιχα, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει στο +3,45%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Aegean και άνω του 1% σε Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Σαράντη. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, ο Titan δέχτηκε ισχυρές πιέσεις κλείνοντας στο -4,28%, με τη Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση στο -2,18% και -2,02% αντίστοιχα. Οι απώλειες σε ΟΤΕ και Eurobank διαμορφώθηκαν στο 1,97% και στο 1,01%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Coca Cola, Φουρλής και Εθνική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ