Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαϊ-2020 17:28

  Κράτησε στο τέλος το θετικό του πρόσημο το Χρηματιστήριο

  Κράτησε στο τέλος το θετικό του πρόσημο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μετά από μία συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και διακυμάνσεων, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά κατάφερε να κλείσει σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως να ανεβάσει συναλλακτικούς ρυθμούς, αλλά και να δημιουργήσει ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας από τις 600 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 602,47 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 595,53 μονάδων (-0,86%) και 606,18 μονάδων (+0,92%). Ο τζίρος ανήλθε στα 41.7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 757 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,41%, στις 1.454,03 μονάδες, ενώ στο +1,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 834,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,99% στις 310,65 μονάδες.

  Η σημερινή συνεδρίαση αποτύπωσε τη διάθεση των περισσοτέρων χαρτοφυλακίων να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους ανάλογα αφενός με τα στοιχεία που ανακοινώνονται για το πρώτο τρίμηνο του έτους, και αφετέρου τις εξελίξεις που μπορεί να αλλάξουν τις προοπτικές κάθε εισηγμένης. Τρανό παράδειγμα ήταν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες της Coca Cola, η οποία ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματά της, και της Λάμδα, η οποία με απόφαση του ΣτΕ δείχνει να προχωρά στο έργο του Ελληνικού.

  Πράγματι, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της Hard Rock, άλλαξε το κλίμα στην αγορά. Το έργο του Ελληνικού μπορεί να αποδειχθεί ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής της οικονομικής δραστηριότητας στην ομαλότητα, γεγονός που θα επιδράσει θετικά σε ολόκληρο τον κατασκευαστικό κλάδο.

  Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι ένα έργο ορόσημο που να μπορεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού. Ένα τέτοιο έργο μπορεί να αλλάξει την πορεία της οικονομίας, προσθέτουν, καθώς η ανάκτηση του χαμένου εδάφους του ΑΕΠ μπορεί να επιταχυνθεί.

  Πάντως, η αγορά δεν μπόρεσε να μην λάβει υπόψιν τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την πορεία της οικονομίας, προσπαθώντας να έχει μια καλύτερη εικόνα για το μέγεθος του πλήγματος που υπήρξε από τα μέτρα που ελήφθησαν λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Ήδη το Δημόσιο μετρά 1 δισ. ευρώ σε φόρους που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι τον Φεβρουάριο, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της κρίσης, με τις εκτιμήσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σαφώς να είναι πολύ χειρότερες, καθώς αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο το ποσό των φόρων που θα μείνει απλήρωτο όσο και ο αριθμός των φορολογούμενων που θα έχουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές. Οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με το Capital.gr, από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για μείωση των κρατικών εσόδων τον Απρίλιο έως και κατά 30%.

  Παράλληλα, αρνητικά επέδρασε και η έκθεση της Societe Generale που εκτιμά ότι θα υπάρξει αφαίρεση των τριών συστημικών τραπεζών Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών καθώς και της Τιτάν και της Motor Oil. Παράλληλα εκτιμά πως θα υπάρξει και μία προσθήκη, αυτή της μετοχής της Μυτιληναίος. 

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με άλμα 7,93% και 7,21% αντίστοιχα, με την Aegean να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη 4,69%. Στο +2,76% έκλεισε ο Μυτιληναίος και στο +2,45% η ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Φουρλή, ΔΕΗ, Σαράντη, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ. Μικρά κέρδη για Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

  Στον αντίποδα, οι απώλειες σε Coca Cola, Motor Oil, Titan και Πειραιώς ξεπέρασαν το 2%, με τον ΟΤΕ και την Εθνική να κλείνουν στο -1,91% και στο -1,10%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, ενώ η Eurobank έκλεισε χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ