Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαϊ-2020 14:12

  Υπό έλεγχο οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Υπό έλεγχο οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υπό έλεγχο διατηρεί τις απώλειές του το Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας κάποιες στηρίξεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, χωρίς όμως να καταφέρνει να διατηρήσει τη θετική κίνηση που εκδηλώθηκε χθες ώστε να ανακτήσει μέρος του πρόσφατα χαμένου εδάφους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,22% στις 609,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.479,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,24% στις 322,31 μονάδες.

  Αν και η Κομισιόν επιβεβαίωσε τις ζοφερές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2020, εκτιμώντας ύφεση που θα φτάσει το 9,7%, η πρόβλεψη ότι η ανάκαμψη του 2021 θα είναι ισχυρή προσφέρει κάποια στήριξη στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Επί της ουσίας η Κομισιόν δεν εκτίμησε κάτι που δεν γνώριζε η αγορά. Δηλαδή ότι το πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού θα είναι τεράστιο, ενώ ο υπολογισμός της πλήρους έκτασή του ακόμη είναι επισφαλής.

  Ωστόσο, αυτό που η αγορά ζητά να μάθει είναι ο ρυθμός της ανάκαμψης από το σοκ του δευτέρου τριμήνου του έτους και αν αυτό το σοκ συνεχιστεί και το τρίτο τρίμηνο ή μετουσιωθεί σε μία ακόμη πολυετή κρίση για τη χώρα. Μέχρι στιγμής, όπως επισήμανε η Κομισιόν, αν και οι εκτιμήσεις υπόκεινται σε πολλές αβεβαιότητες, η ανάκαμψη του 2021 θα είναι ισχυρή, αφήνοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας ιδίως για τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που βλέπουν σε ορίζοντα πέραν του 12μήνου.

  Βέβαια, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές, η εικόνα της αγοράς ίσως βελτιωθεί πιο δομικά σε περίπτωση που η κυβέρνηση λάβει σαφή και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού, ώστε η ύφεση να μην είναι μεγαλύτερη. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να παρουσιαστεί το κυβερνητικό σχέδιο για τους δομικούς αυτούς κλάδους της οικονομίας, ώστε να αποτιμηθούν από την αγορά.

  Οι κινήσεις που λαμβάνουν μάλιστα το τελευταίο διάστημα στο ταμπλό "μαρτυρούν" αυτές ακριβώς τις στρατηγικές των μακροπρόθεσμων, οι οποίοι προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ανάλογα με τα πρόδρομα στοιχεία που ανακοινώνονται από την οικονομία. Από την άλλη, οι συνεδριάσεις με έντονες διακυμάνσεις "μαρτυρούν", όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, τις σπασμωδικές κινήσεις των βραχυπρόθεσμων που επιχειρούν για το κέρδος ακόμη και με intraday κινήσεις.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 4,48%, από -10% νωρίτερα, με τη Motor Oil να είναι στο -2,10% και τις ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Σαράντης, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Jumbo, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, η Λάμδα ενισχύεται κατά 3,81% και η ΕΥΔΑΠ κατά 2,61%, ενώ η ΔΕΗ σημειώνει κέρδη 1,02%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Coca Cola και Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ