Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαϊ-2020 17:28

  Άνοδος χωρίς τζίρο και δυναμική στο Χρηματιστήριο

  Άνοδος χωρίς τζίρο και δυναμική στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θετική στάση αναμονής τήρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και ανέκαμψε στις 610 μονάδες, τα πολύ χαμηλά επίπεδα του τζίρου δεν άφησαν περιθώρια να καλλιεργηθεί αισιοδοξία για τις αντοχές και τη διάρκεια της αντίδρασης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 610,39 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 606,68 μονάδων (+0,72%) και 615,17 μονάδων (+4,56%). Ο τζίρος ανήλθε στα 35,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,7 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,16%, στις 1.481,68 μονάδες, ενώ στο -0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 834,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,33% στις 323,09 μονάδες.

  Μετά από το διήμερο -6,16% του Γενικού Δείκτη και το -12,77% του τραπεζικού δείκτη, το ΧΑ αντέδρασε ανοδικά σήμερα, αλλά δεν κατάφερε να βελτιώσει τη συναλλακτική του δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τη δυναμική του. Και ο λόγος αυτού είναι ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματικό μέρος του προγράμματος αγορών τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλημάτισε αρκετούς υποψήφιους αγοραστές, που ανέβαλλαν τις κινήσεις τους μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι προεκτάσεις της απόφασης.

  Αν και η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ, άρα και την Ελλάδα, η οποία δεν συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα, το πρώτο σχόλιο των αναλυτών ήταν ότι τίθενται όρια πλέον στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης για το τι μπορεί να κάνει. Παρά τις προσπάθειες της Κ. Λαγκάρντ στην τελευταία της συνέντευξη να μιμηθεί τον προκάτοχό της, οι Γερμανοί δικαστές θέτουν όρια στη νομισματική κυριαρχία, αναφέρουν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr.

  Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο οι επενδυτές αναμένεται να τηρήσουν στάση αναμονής, να λάβουν θέσεις που είτε είναι αμυντικές μπροστά στη μεγάλη ύφεση που βιώνει η οικονομία, είτε θα προσφέρουν σημαντικά κέρδη ως κλάδοι που θα ανακάμψουν ταχύτερα. Βέβαια, η αναμονή δεν θα λείπει ούτε και από αυτές τις αποφάσεις, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, όπως επισήμαναν σήμερα τόσο η Wood όσο και η JP Morgan, οι οποίες αναθεώρησαν αρνητικά τις προοπτικές του κλάδου-σηματωρού της ελληνικής αγοράς.

  Από την άλλη, οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν τις κυβερνήσεις να δράσουν πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ύφεσης που βιώνει η Ευρωζώνη, μαζί και η Ελλάδα, με τις προσδοκίες πλέον να στρέφονται στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των ηγετών, κατά την οποία θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου ανάκαμψης που θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί, εκτός από το μέγεθος, και το ζήτημα του τρόπου χορήγησης των πόρων του νέου Ταμείου. Όπως, άλλωστε, έχει επισημάνει η πλειονότητα των αναλυτών οι ζοφερές προοπτικές που έχει προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού, μπορεί να εξομαλυνθούν σε περίπτωση που οι δημοσιονομικές αρχές αποφασίσουν να δράσουν αποτελεσματικά.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης ξεχώρισε με το +7,56% που σημείωσε, με τη Motor Oil να ακολουθεί με το δικό της +5,59% και τις ΑΔΜΗΕ και Εθνική με +4,51% και +4,42% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Φουρλή και ΔΕΗ, και άνω του 1% σε Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Titan, Aegean και ΟΛΠ, με τη Βιοχάλκο να κλείνει αμετάβλητη. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ, ενώ η Λάμδα έκλεισε με πτώση κατά 1,25% και ο ΟΤΕ υποχώρησε κατά 2,55%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ