Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Απρ-2020 14:07

  Χρηματιστήριο: Μάχη γύρω από τις 640 μονάδες

  Χρηματιστήριο: Μάχη γύρω από τις 640 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σημαντικά έχουν περιοριστεί οι απώλειες αυτήν την ώρα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα των 640 μονάδων, τα οποία ανέκτησε μετά το τριήμερο ανοδικό του σερί στη λήξη του Απριλίου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,25% στις 640,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.553,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,39% στις 357,06 μονάδες.

  Με σταθερά στραμμένο το βλέμμα του στις διεθνείς εξελίξεις το ΧΑ αναζητά τα καύσιμα για να συνεχίσει την ανοδική πορεία του Απριλίου, χωρίς να "χαλάσει" τη βελτιωμένη εικόνα των αποτιμήσεων που έχει καταφέρει. Ωστόσο, τα ξένα κεφάλαια με τη σειρά τους αναμένουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς πλέον το πλήγμα που έχει δεχτεί η ευρωπαϊκή οικονομία είναι τεράστιο, όπως έδειξε και το -3,8% της συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν και τα μέτρα έναντι του κορονοϊού άρχιζαν να εφαρμόζονται.

  Για την Ελλάδα, ωστόσο, το μέγεθος του πλήγματος δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς, όπως σημειώνει σήμερα και η UBS, θα εξαρτηθεί και από τις επιδόσεις του τουρισμού. Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα φτάσει το 10% τουλάχιστον. Εκτός από το οικονομικό κόστος της πανδημίας του κορονοϊού, η διάρκεια αυτού του σοκ στον σημαντικό για την Ελλάδα κλάδο του τουρισμού είναι επίσης δύσκολο να υπολογιστεί, με το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών εσόδων πιθανότατα να χαθούν το καλοκαίρι, όπως εκτιμά. 

  Τεχνικά τώρα, ο Γενικός Δείκτης, αφού έχει διαπεράσει και απομακρυνθεί από την αντίσταση των 628 μονάδων, έχει ανοίξει το δρόμο για την επόμενη αντίσταση κοντά στις 650 μονάδες. Αυτό έχει δώσει σημαντική ώθηση στους αγοραστές, όπως και η πρόσφατη διάσπαση της αντίστασης των 1.530 μονάδων του FTSE 25, οι οποίοι παραμένουν στις επάλξεις από την αρχή της εβδομάδας.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο παραμένει στο -2%, με τις ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Εθνική να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Titan, Coca Cola, Alpha Bank, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

  Στον αντίποδα, ο Φουρλής ενισχύεται κατά 2,35%, με τις ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Jumbo και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή και με αρκετή νευρικότητα κινείται η Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ