Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 17:29

  Τρίτη ημέρα συνεχούς ανόδου για το Χρηματιστήριο

  Τρίτη ημέρα συνεχούς ανόδου για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με κέρδη έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με ισχυρή τη διεθνή βοήθεια, κατάφερε να ανατρέψει το πρωινό -1%, και να ολοκληρώσει την τρίτη κατά σειρά ανοδική του συνεδρίαση, φτάνοντας στα επίπεδα των 640 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,10% στις 641,95 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 628,58 μονάδων (-1%) και 642,01 μονάδων (+1,11%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 54,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 12,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,18%, στις 1.557,48 μονάδες, ενώ στο -0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 899,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,43% στις 358,46 μονάδες.

  Αν και μέχρι τις 15:00 περίπου το ΧΑ πάλευε με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, από τη στιγμή που έγιναν γνωστά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις δοκιμές της φαρμακοβιομηχανίας Gilead για το φάρμακο remdesivir κατά της νόσου COVID-19, το κλίμα άλλαξε. Η αντίδραση των αγορών διεθνώς ήταν ιδιαιτέρως θετική, παρακάμπτοντας μάλιστα τα αρνητικά στοιχεία από το ΑΕΠ των ΗΠΑ, με το ΧΑ να ακολουθεί.

  Αυτό που άλλαξε το κλίμα, αν και ακόμη όλες οι έρευνες είναι σε πρώιμο στάδιο, είναι ότι εάν υπάρξει τελικά μια αποτελεσματική θεραπεία έναντι του κορονοϊού, σχεδόν εκμηδενίζεται η πιθανότητα για ένα δεύτερο κύμα lockdown που θα αποδεκατίσει τελείως τις οικονομίες. Μέχρι στιγμής το οικονομικό πλήγμα έχει αρχίσει από τα μέσα Μαρτίου και εκτείνεται και τον Απρίλιο. Εάν βρεθεί το φάρμακο, θα είναι μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη και για την Ελλάδα, που ίσως δει μέρος του τουριστικού προϊόντος της να διασώζεται.

  Έτσι, αυτό που η αγορά αναμένει να δει είναι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας. Εάν η δραστηριότητα επανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα, τότε οι αναλυτές θα τονίσουν ότι το μεγάλο πλήγμα περιορίστηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και των μεγεθών των εισηγμένων. Εάν η επαναφορά όμως καθυστερήσει, ή υπάρξουν "πισωγυρίσματα", τότε η ανάκαμψη της αγοράς θα "αναβληθεί" μέχρι νεωτέρας.

  Βέβαια, μέχρι στιγμής, η σταθεροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από τις 600 μονάδες έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους εγχώριους επενδυτικούς κύκλους, ενώ και η βελτιωμένη συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου έχει συμβάλει και σε μια πιο θετική επενδυτική και συναλλακτική στάση. Ειδικά μάλιστα για τους μακροπρόθεσμους και όσους διαθέτουν επενδυτικό ορίζοντα που καλύπτει το 2021, έχουν δοθεί σημαντικές ευκαιρίες για τοποθετήσεις, ειδικά σε εισηγμένες με θετικές προοπτικές.

  Πάντως συνολικά, ο Απρίλιος δείχνει να επιβεβαιώνει την "παράδοση" για έναν θετικό μήνα, ωστόσο το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο στον προγραμματισμό για τη σταδιακή λήξη των περιοριστικών μέτρων, αλλά και στις πιθανές αποφάσεις της Federal Reserve σήμερα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο. Αν και η Fed εκτιμάται ότι θα τηρήσει πιο επιφυλακτική στάση, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει αύξηση του προγράμματος πανδημίας αγοράς τίτλων, κατά 500 δισ. ευρώ.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean και η Βιοχάλκο έκλεισαν με κέρδη 5,36% και 5,06% αντίστοιχα, ενώ Φουρλής και Eurobank ακολούθησαν με άνοδο που έφτασε το 4,64% και 4,37%. Τα κέρδη σε ΟΤΕ, Motor Oil και Πειραιώς ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνα των Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Titan, Jumbo και ΟΠΑΠ το 1%.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Coca Cola και Λάμδα. Ο Ελλάκτωρ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 1,20% και ο Σαράντης με πτώση 1,25%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021