Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 16:00

  Τη διεθνή άνοδο ακολουθεί το Χρηματιστήριο

  Τη διεθνή άνοδο ακολουθεί το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Θετικά κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας την ξαφνική επί τα βελτίω αλλαγή του κλίματος και στις διεθνείς αγορές, καθώς έγινε γνωστό ότι η δοκιμή ενός φαρμάκου για τον κορονοϊό πέτυχε τον βασικό του στόχο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,50% στις 638,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,64% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.549,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,05% στις 357,14 μονάδες.

  Η αλλαγή του κλίματος στο ΧΑ, το οποίο δεχόταν μέχρι πριν από λίγη ώρα τις πιέσεις των πωλητών, ήρθε με την ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας Gilead ότι η δοκιμή του φαρμάκου remdesivir κατά της νόσου COVID -19 έχει πετύχει τον βασικό της στόχο. Η αντίδραση των αγορών διεθνώς ήταν ιδιαιτέρως θετική, παρακάμπτοντας μάλιστα τα αρνητικά στοιχεία από το ΑΕΠ των ΗΠΑ, με το ΧΑ να ακολουθεί, έστω και επιφυλακτικά αυτήν την τάση. 

  Η αγορά όμως δείχνει ότι θέλει να αφομοιώσει την παραμονή της πάνω από τις 630 μονάδες, τις οποίες ανέκτησε για πρώτη φορά μετά τις 11 Μαρτίου, και να μαζέψει δυνάμεις ώστε αργά ή γρήγορα να αναμετρηθεί με τη μεγάλη αντίσταση των 650 μονάδων. Και όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, η πορεία του τραπεζικού κλάδου θα καθορίσει τις συνθήκες αλλά και τον χρόνο αυτής της αναμέτρησης.

  Παρ’ όλα αυτά, η σταθεροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από τις 600 μονάδες έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους εγχώριους επενδυτικούς κύκλους, ενώ και η βελτιωμένη συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου έχει συμβάλει και σε μια πιο θετική επενδυτική και συναλλακτική στάση. Ειδικά μάλιστα για τους μακροπρόθεσμους και όσους διαθέτουν επενδυτικό ορίζοντα που καλύπτει το 2021, έχουν δοθεί σημαντικές ευκαιρίες για τοποθετήσεις, ειδικά σε εισηγμένες με θετικές προοπτικές.

  Πάντως, καθώς τα "καύσιμα" της ανόδου του ΧΑ καθορίζονται κυρίως από τα ξένα χαρτοφυλάκια, αυτά θα λάβουν τις πιο σημαντικές αποφάσεις αφού πρώτα ακούσουν τα συμπεράσματα της τρέχουσας συνεδρίασης της Federal Reserve στις ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο στη Φρανκφούρτη. Και αυτό που αναμένουν είναι μια διαβεβαίωση ότι δεν έχουν εξαντλήσει όλα τα όπλα στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean και ο Φουρλής σημειώνουν κέρδη 3,57% και 3,04% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% είναι η άνοδος σε Eurobank, Titan και Βιοχάλκο. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Alpha Bank, Πειραιώς και Motor Oil, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΟΤΕ, Jumbo, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ να κινούνται ήπια ανοδικά.

  Στον αντίποδα, οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Σαράντη και ΟΛΠ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή οι Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ