Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 11:20

  Διορθώνει μετά τη διήμερη άνοδο το Χρηματιστήριο

  Διορθώνει μετά τη διήμερη άνοδο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από την ικανοποιητική διήμερη άνοδο, δέχεται τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών, έχοντας σταθερά το βλέμμα του στραμμένο στις διεθνείς αγορές, οι οποίες αναμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve σήμερα και της ΕΚΤ αύριο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,80% στις 629,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,86% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.526,08 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,44% στις 348,41 μονάδες.

  Στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, το ΧΑ έχει σημειώσει μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, καταγράφοντας μέχρι τώρα συνολικά κέρδη 4,65%. Στο ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει κέρδη 3,09%, ενώ εάν εξαιρεθεί το -10,53% της συνεδρίασης της 21ης Απριλίου, ο κλάδος έχει υπεραποδώσει, προκαλώντας τους profit takers.

  Πάντως συνολικά, ο Απρίλιος δείχνει να επιβεβαιώνει την "παράδοση" για έναν θετικό μήνα, ωστόσο το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο στον προγραμματισμό για τη σταδιακή λήξη των περιοριστικών μέτρων, αλλά και στις πιθανές αποφάσεις της Federal Reserve σήμερα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο. Αν και η Fed εκτιμάται ότι θα τηρήσει πιο επιφυλακτική στάση, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει αύξηση του προγράμματος πανδημίας αγοράς τίτλων, κατά 500 δισ. ευρώ.

  Τώρα, αυτό που η αγορά αναμένει να δει είναι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας. Εάν η δραστηριότητα επανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα, τότε οι αναλυτές θα τονίσουν ότι το μεγάλο πλήγμα περιορίστηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και των μεγεθών των εισηγμένων. Εάν η επαναφορά όμως καθυστερήσει, ή υπάρξουν "πισωγυρίσματα", τότε η ανάκαμψη της αγοράς θα "αναβληθεί" μέχρι νεωτέρας.

  Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες εκτιμήσεις ξένων αναλυτών και θεσμών έχουν τοποθετήσει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας μεταξύ 6% και 10%, υπό την αίρεση όμως η κανονικότητα θα επανέλθει μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο, υπάρχει και ένας σημαντικός αστερίσκος σε αυτές τις εκτιμήσεις, ο οποίος παραπέμπει στον κλάδο του τουρισμού. Και αυτός θα είναι ένας καταλύτης που πιθανόν να ανακόψει πιθανές επενδυτικές αποφάσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή και ο ΑΔΜΗΕ σημειώνουν απώλειες 2,40% και 2,09% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Jumbo, ΟΛΠ, Σαράντη, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική και Coca Cola.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Eurobank, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Titan, ενώ Λάμδα και ΕΥΔΑΠ δεν έχουν πρόσημο. Στον αντίποδα, Aegean και Φουρλής σημειώνουν κέρδη 1,79% και 1,16% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ