Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 17:26

  Δεύτερη ημέρα ισχυρής ανόδου για το Χρηματιστήριο

  Δεύτερη ημέρα ισχυρής ανόδου για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά κατάφερε να ξεπεράσει τις 630 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, σήμερα, κρατώντας αρκετούς αγοραστές στους κόλπους του, ακόμη και όταν δοκιμάστηκε, ενδοσυνεδριακά, από τις πιέσεις εκείνων που ήθελαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,41% στις 634,96 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 626,09 μονάδων (-0,01%) και 635,92 μονάδων (+1,56%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 6,1 εκατ. τεμάχια (στην Alpha Bank τα 6 εκατ).

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,25%, στις 1.539,34 μονάδες, ενώ στο -0,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 904,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,12% στις 349,95 μονάδες.

  Όλα τα είχε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης άρχισε με σημαντικά κέρδη, φτάνοντας μάλιστα έως τις 635 μονάδες, για να χάσει το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών λίγο μετά τις 14:30, όπου εκεί πάλεψε ακόμη και για το πρόσημο. Λίγο μετά τις 15:00 όμως η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει έως και το +1,56%, λαμβάνοντας ισχυρή στήριξη τόσο από τη δεικτοβαρή Coca Cola, όσο και από τις τράπεζες.

  Αν και τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διαπέρασε την αντίσταση των 628 μονάδων, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη αντίσταση κοντά στις 650 μονάδες, η σημερινή κίνηση έδωσε σημαντική ώθηση στους αγοραστές, δεδομένου του ότι "έσπασε" το ανώτατο όριο της πρόσφατης μίνι συσσώρευσης. Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Μαρτίου, μετά από τρεις προσπάθειες διάσπασης στο μεσοδιάστημα.

  Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι ο δρόμος της επαναφοράς στα προ κρίσης επίπεδα είναι και μακρύς και δύσκολος. Και το πρώτο που πρέπει να προσπαθήσει η εγχώρια αγορά είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεσο-μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων που θα λειτουργήσουν και ως ανάχωμα στα επίπεδα που δεν είχε δει το τελευταίο έτος.

  Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα περιμένουν να δουν δύο βασικά μεγέθη: Το ένα είναι το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το β' 3μηνο του έτους και το άλλο είναι τα αποτελέσματα των εισηγμένων το επίμαχο διάστημα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να τηρήσουν στάση αναμονής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Μέχρι τότε, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν με βάση κυρίως τους πρόδρομους δείκτες.

  Στο μεταξύ, η αγορά αναμένει σήμερα το μήνυμα του πρωθυπουργού, ώστε να έχει μία πρώτη εικόνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου, το στρατηγικό πλάνο που θα τεθεί σε εφαρμογή θα έχει τα συστατικά στοιχεία μίας σταδιακής και μακρόσυρτης διαδικασίας. Μία διαδικασία που θα εξελίσσεται σε φάσεις, ανάμεσα στις οποίες θα μεσολαβούν μία ή ακόμα και δύο εβδομάδες.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean και η Εθνική ξεχώρισαν με το +6,6% που σημείωσαν αμφότερες, με τη Eurobank και την Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο 5,37% και 5,25% αντίστοιχα. Κέρδη 3,57% σημείωσε η Coca Cola, η Motor Oil ενισχύθηκε κατά 3,27%, με τις Βιοχάλκο, Jumbo και Titan να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%.

  Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Φουρλής, Μυτιληναίος, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα έχασε 3,22%, η Λάμδα υποχώρησε κατά 2,24%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Ο Ελλάκτωρ έκλεισε με πτώση 0,11%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ