Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 14:13

  Τράπεζες και Coca Cola δίνουν ώθηση στο Χρηματιστήριο

  Τράπεζες και Coca Cola δίνουν ώθηση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:25

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Νέο ανοδικό ρυθμό έχει λάβει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από σχεδόν έξι ώρες αρκετής μεταβλητότητας, βρίσκει στηρίγματα τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στην Coca Cola, ώστε να διαπεράσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις 630 μονάδες. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,47% στις 635,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.542,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 4,23% στις 346,99 μονάδες.

  Χρειάστηκαν έξι ώρες συνεδρίασης για να μπορέσει το ΧΑ να βρει διέξοδο πάνω από τις 630 μονάδες, το ανώτατο επίπεδο της τελευταίας συσσώρευσής του. Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι σήμερα κυρίως ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υπεραποδίδει έναντι της υπόλοιπης αγοράς μετά το χτεσινό ημερήσιο αγοραστικό και αρκετό χρόνο άπνοιας. 

  Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι ο δρόμος της επαναφοράς στα προ κρίσης επίπεδα είναι και μακρύς και δύσκολος. Και το πρώτο που πρέπει να προσπαθήσει η εγχώρια αγορά είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεσο-μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων που θα λειτουργήσουν και ως ανάχωμα στα επίπεδα που δεν είχε δει το τελευταίο έτος.

  Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα περιμένουν να δουν δύο βασικά μεγέθη: Το ένα είναι το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το β’ τρίμηνο του έτους και το άλλο είναι τα αποτελέσματα των εισηγμένων το επίμαχο διάστημα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να τηρήσουν στάση αναμονής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Μέχρι τότε, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν με βάση κυρίως τους πρόδρομους δείκτες.

  Πάντως, η νέα πρόβλεψη της Oxfrord Economics τοποθετεί τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στο 6% τουλάχιστον φέτος, ενώ θα είναι πολύ μεγαλύτερη εάν τα μέτρα περιορισμού συνεχιστούν ή μειωθούν πιο σταδιακά από ό,τι αναμένει. Ο αντίκτυπος στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί το "σωσίβιο" της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία, σημειώνει.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola σημειώνει κέρδη 5,22%, με την Alpha Bank, την Aegean και την Εθνική να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 4%. Η Eurobank είναι στο +3,85% και η Motor Oil στο +3,79%, με τις Jumbo, Titan και Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%. Στο +1,65% είναι ο ΑΔΜΗΕ, στο +1,29% ο Μυτιληναίος, με τις Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να ακολουθούν με μικρά κέρδη. 

  Στον αντίποδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, αλλά αισθητά μικρότερες από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ. Ο Φουρλής και τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν έχουν πρόσημο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ