Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 14:06

  Επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο

  Επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Συντηρητικά ανοδικά κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν επιχειρεί τη δυναμική διάσπαση των 630 μονάδων, συντηρεί τα κέρδη του, έχοντας σταθερά στραμμένο το βλέμμα του στις ευρωπαϊκές αγορές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,60% στις 629,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.522,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,20% στις 340,23 μονάδες.

  Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί αφενός να δοκιμάσει τις δυνάμεις του πάνω από τα επίπεδα των 630 μονάδων και αφετέρου να απορροφήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης των χθεσινών κερδών, που ούτως ή άλλως ήταν αναμενόμενες. Μετά το χθεσινό +3,26%, και δεδομένου του ότι η πλειονότητα των χαρτοφυλακίων έχει σταθερά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, το επιλεκτικό profit taking είναι επόμενο να δημιουργήσει κάποιες αναταράξεις.

  Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι ο δρόμος της επαναφοράς στα προ κρίσης επίπεδα είναι και μακρύς και δύσκολος. Και το πρώτο που πρέπει να προσπαθήσει η εγχώρια αγορά είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεσο-μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων που θα λειτουργήσουν και ως ανάχωμα στα επίπεδα που δεν είχε δει το τελευταίο έτος.

  Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα περιμένουν να δουν δύο βασικά μεγέθη: Το ένα είναι το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το β’ 3μηνο του έτους και το άλλο είναι τα αποτελέσματα των εισηγμένων το επίμαχο διάστημα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να τηρήσουν στάση αναμονής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Μέχρι τότε, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν με βάση κυρίως τους πρόδρομους δείκτες.

  Πάντως, η νέα πρόβλεψη της Oxfrord Economics τοποθετεί τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στο 6% τουλάχιστον φέτος, ενώ θα είναι πολύ μεγαλύτερη εάν τα μέτρα περιορισμού συνεχιστούν ή μειωθούν πιο σταδιακά από ό,τι αναμένει. Ο αντίκτυπος στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί το "σωσίβιο" της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία, σημειώνει.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, τα άνω του 3% κέρδη σε Motor Oil, Coca Cola και Alpha Bank κρατούν στις άμυνες της αγοράς, ενώ κέρδη που ξεπερνούν το 2% σημειώνουν οι Εθνική, Aegean και Eurobank. Κέρδη 1,74% σημειώνει ο Titan, 1,09% η Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Σαράντης και ΟΛΠ.

  Στον αντίποδα, το -2,8% της Βιοχάλκο ασκεί πιέσεις στον γενικό δείκτη, όπως και οι άνω του 1% απώλειες σε ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, με τις Λάμδα και Φουρλή να μην έχουν πρόσημο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ