Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Απρ-2020 17:26

  Ισχυρή άνοδος πάνω από τις 620 μονάδες για το Χρηματιστήριο

  Ισχυρή άνοδος πάνω από τις 620 μονάδες για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Δυναμικά άρχισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με σημαντικά κέρδη και πάνω από τις 625 μονάδες, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση τόσο από το θετικό διεθνές κλίμα, όσο και από το μη χείρον βέλτιστον σενάριο που επιβεβαιώθηκε από τους οίκους αξιολόγησης την προηγούμενη εβδομάδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,26% στις 626,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 610,76 μονάδων (+0,72%) και 627,23 μονάδων (+3,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα 47,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 3,49%, στις 1.505,53 μονάδες, ενώ στο +2,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 905,16 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,02% στις 332,90 μονάδες.

  Ακολουθώντας το θετικό διεθνές κλίμα που έχουν δημιουργήσει τα σχέδια επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας μετά τα πρωτοφανή lockdown που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού, το ΧΑ έκανε σήμερα και ένα μίνι ράλι ανακούφισης, μετά την υποβάθμιση μόνο του outlook από τους οίκους Standard & Poor's και DBRS το βράδυ της Παρασκευής. Μάλιστα, το θετικό στις αξιολογήσεις είναι ότι οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι τύπου V, καθώς οι οίκοι εκφράστηκαν με εγκωμιαστικά σχόλια για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού από την Ελλάδα.

  Και εκτός των οίκων, και η Bank of America σήμερα εκτίμησε ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία φέτος θα φτάσει το 7,5% και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη 9,8% το 2021. Βέβαια, η BofA αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς η πανδημία του κορονοϊού καθυστερεί τη διαδικασία ομαλοποίησης του κλάδου.

  Παράλληλα, θετικά λειτούργησε και η εκτίμηση της Goldman Sachs περί αύξηση του μεγέθους του έκτακτου QE πανδημίας της ΕΚΤ κατά 500 εκατ. ευρώ, και στο 1,25 τρισ. ευρώ από τα 750 δισ. ευρώ σήμερα, κατά την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την προσεχή Πέμπτη, κάτι που θα βοηθήσει και την Ελλάδα.

  Από την άλλη πλευρά βέβαια, η Morgan Stanley προσγείωσε αρκετούς στη Λ. Αθηνών, καθώς εκτίμησε πως η επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ (όπως και άλλων οικονομιών της ευρωπεριφέρειας) στα προ πανδημίας επίπεδα, είναι δύσκολο να συμβεί πριν το 2022. Όπως εκτιμά, φέτος η ύφεση θα φτάσει το 13,3%, αν και σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης (και όπου η ύφεση στην ευρωζώνη από 10,8% θα κινηθεί στο 19,2%) μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 21,3%.

  Τεχνικά τώρα, όπως έχει σημειώσει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τα κεκτημένα και χωρίς να δημιουργήσει ανησυχία διόρθωσε ως τις 588 μονάδες, επίπεδο στο οποίο συμπλήρωσε 40 μονάδες πτώσης από τα πρόσφατα υψηλά του. Η μείωση των συναλλαγών αποτελεί ικανοποιητική εξέλιξη υποδηλώνοντας εξάντληση των επιθετικών πωλητών, ενώ η ανάκτηση των επιπέδων διαπραγμάτευσης πάνω από τις 600 μονάδες έχει προοπτική να δει αισθητά υψηλότερες τιμές έως την περιοχή κάλυψης του καθοδικού χάσματος των 680 μονάδων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Titan και Alpha Bank οδήγησαν την κούρσα ανόδου, αφού έκλεισαν με κέρδη 7,67% και 7% αντίστοιχα, με τις Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 5%. Κέρδη άνω του 4% για τις Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Βιοχάλκο, και άνω του 3% για Μυτιληναίο, Λάμδα και Motor Oil.

  Η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Φουρλή, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ ξεπέρασε το 2%, με τις ΔΕΗ και Jumbo να κλείνουν στο +1,1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, ο Σαράντης δεν είχε μεταβολή, ενώ ο Ελλάκτωρ ήταν ο μοναδικός που έκλεισε σε αρνητικά εδάφη στον FTSE 25, αφού ολοκλήρωσε στο -1,92%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ