Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Απρ-2020 14:14

  Επανέρχονται οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Επανέρχονται οι πωλητές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:29

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Νέο πτωτικό γύρισμα έκανε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς επανέρχονται οι πιέσεις με φόντο και το διεθνές κλίμα, αλλά και εν αναμονή των νέων αξιολογήσεων σήμερα από τους οίκους S&P και DBRS.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,15% στις 609,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,23% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.463,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,23% στις 313,72 μονάδες.

  Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η απουσία ενός πακέτου στήριξης της οικονομίας, σαφώς λειτουργεί αποτρεπτικά στα χαρτοφυλάκια που επιλέγουν τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει και με εκείνα που βλέπουν μια αγορά σε μεγαλύτερο βάθος. Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση έχει παράσχει σημαντική στήριξη από τις ίδιες δυνάμεις της στην οικονομία, προκειμένου να εξομαλυνθεί η ύφεση που έχει προκληθεί από τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού. Σε αυτήν την εξίσωση, εάν προστεθούν και τα ευρωπαϊκά μέτρα μέσω της διεύρυνσης του ευρω-προϋπολογισμού, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή Σύνοδο, τότε η ελληνική οικονομία ίσως αποφύγει τα διψήφια ποσοστά ύφεσης για το έτος.

  Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο λείπουν δύο βασικές μεταβλητές: ο χρόνος άρσης των μέτρων περιορισμού το επόμενο διάστημα και η πιθανή επανεμφάνιση της ανάγκης των ίδιων μέτρων σε λίγους μήνες.  Γι’ αυτό και η νευρικότητα δεν λείπει, ούτε και θα λείψει, έως ότου έχουμε πιο σαφείς εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

  Την ίδια ώρα, όπως αναλύει σήμερα το Capital.gr και "συμφωνεί" η αγορά, παρά το γεγονός ότι η χθεσινή κίνηση της Fitch η οποία υποβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε σταθερές (διατηρώντας ωστόσο το rating στο ΒΒ) ήταν αιφνίδια, δεν θα έπρεπε ωστόσο να προκαλεί έκπληξη. Σήμερα είναι προγραμματισμένες οι αξιολογήσεις από S&P και DBRS, και οι κινήσεις τους αναμένεται να είναι (τουλάχιστον) ανάλογες. Η υποβάθμιση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί αρνητικό "σήμα" αλλά μία αναγκαία κίνηση… απόδοσης της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφώσει η κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική με το -5,83% αλλά και η Eurobank με το -3,10% που σημειώνουν ασκούν μεγάλες πιέσεις στον δείκτη, όπως και το -2,20% της Βιοχάλκο. Άνω του 1% είναι και η πτώση σε Alpha Bank, Titan, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Jumbo και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ κρατάει στο +7,92%, με τη Λάμδα και τον ΟΠΑΠ να είναι στο +1,69% και +1,15% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Aegean, Μυτιληναίος, Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ