Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Απρ-2020 11:15

  Με το βλέμμα στη Σύνοδο η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Με το βλέμμα στη Σύνοδο η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:04

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διευρύνονται σταδιακά τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, όπως και οι ευρωπαϊκές αγορές, αναμένει τη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών και τις πιθανές αποφάσεις που μπορεί να καταλήξουν για τη στήριξη της οικονομίας.  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,75% στις 605,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,38 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,8 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 2,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.457,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 4,96% στις 322,06 μονάδες.

  Τα βλέμματα των αγορών σήμερα είναι στραμμένα στην κρίσιμη σύνοδο των Ευρωπαίων, οι οποίοι θα κληθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού. Οι προσδοκίες είναι χαμηλές, εντούτοις οι δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία εκτιμάται ότι θα ασκήσουν πιέσεις στους ηγέτες να βρουν έναν κοινό τόπο δράσης.

  Μέχρι στιγμής, το μόνο που έχουν οι αγορές είναι οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μάλιστα χτες το βράδυ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ομόλογα κλίμακας "junk" ως εγγυήσεις για την παροχή δανείων, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τη διαθεσιμότητα εγγυήσεων για τις τράπεζες που επιθυμούν να δανειστούν από το Ευρωσύστημα.

  Η κίνηση έχει στόχο να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκή assets για να κινητοποιήσουν ως εγγυήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στις πράξεις παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος και να συνεχίσουν να παράσχουν χρηματοδότηση στην οικονομία της Ευρωζώνης. Έρχεται δε να ενισχύσει το ευρύτερο "πακέτο" μέτρων που υιοθέτησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στις 7 Απριλίου, το οποίο επίσης θα παραμείνει "ενεργό" έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

  Ωστόσο, αυτό που θέλουν οι αγορές και ιδίως οι ξένοι του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να δουν τους Ευρωπαίους να διαμορφώνουν ένα συνολικό πακέτο στήριξης της οικονομίας.

  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για αλληλεγγύη, αλλά το διακύβευμα είναι εάν υπάρξει κοινή ανάληψη χρέους από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, με κοινή ευθύνη για την αποπληρωμή του κεφαλαίου, αλλά και των τόκων και με προοπτική να διαμοιραστούν τα χρήματα, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

  Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικά ισχυρές χώρες θα πλήρωναν υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που καταβάλλουν σήμερα, ενώ αντιστοίχως θα μειωνόταν το βάρος των τόκων για τους οικονομικά ασθενέστερους.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Εθνική σημειώνει άλμα 6%, με την Alpha Bank, τον ΟΠΑΠ, τη Eurobank, τη Βιοχάλκο και την Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 4%. Στο +3,72% ο Titan και στο +3,21% η Aegean, ενώ άνω του 2% είναι η άνοδος σε Jumbo, Φουρλή, ΔΕΗ και Λάμδα.

  Τα κέρδη σε Coca Cola, Motor Oil, Μυτιληναίο και ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Σαράντης, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ