Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 22:03

  Πετρέλαιο: Ανέκαμψε, με "άλμα" 19% από το χαμηλό 21 ετών το WTI

  Πετρέλαιο: Ανέκαμψε, με "άλμα" 19% από το χαμηλό 21 ετών το WTI
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μεγάλη άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, ανακάμπτοντας από το χαμηλό 21 ετών της Τρίτης. 

  Την τάση του πετρελαίου φαίνεται πως επηρέασε η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump ότι έδωσε διαταγή να βυθίζεται οποιοδήποτε ιρανικό πλεούμενο παρενοχλήσει αμερικανικό πλοίο, γεγονός που ώθησε τους short sellers να καλύψουν τις θέσεις τους. Τα κέρδη του πετρελαίου ήρθαν επίσης και μετά την μικρότερη της αναμενόμενης άνοδο των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα.

  Η τιμή του συμβολαίου του αργού WTI, παραδόσεως Ιουνίου σημείωσε άνοδο 2,21 δολαρίων ή 19,1% στα 13,78 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Την Τρίτη, η τιμή "προσγειώθηκε" στα 11,57 δολάρια ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1999 για τι πιο ενεργό συμβόλαιο.

  Με την παγκόσμια ζήτηση για "μαύρο χρυσό" να καταρρέει εν μέσω εκτεταμένων lockdown σε όλο τον πλανήτη, η ανησυχία ότι το αδιάθετο πετρέλαιο θα πλημμυρίσει τις πεπερασμένες δεξαμενές αποθήκευσης ανά τον κόσμο μοιάζει να προκαλεί φρενίτιδα. Οι υπουργοί Ενέργειας και Πετρελαίου των χωρών - μελών του ευρύτερου καρτέλ OPEC+ είχαν την Τρίτη άτυπη τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ωστόσο με βάση την ανακοίνωση που ακολούθησε φάνηκε ότι δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένα μέτρα.

  Η συμμαχία 20 πετρελαιοπαραγωγών χωρών έχει συμφωνήσει σε περικοπή της παγκόσμιας παραγωγής των μελών της κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ωστόσο η μείωση αυτή εκκινείται από την 1η Μαΐου. Ακόμη και τότε όμως, θεωρείται εξαιρετικά ανεπαρκής για να αντιρροπήσει τη μείωση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία εκτιμάται έως και τα 30 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση.

  Η Royal Vopak, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία αποθήκευσης αργού, δηλώνει ότι έχει πουλήσει σχεδόν το σύνολο των αποθηκευτικών της χώρων, ενώ η Clarksons Platou σημειώνει ότι η αποθήκευση σε πλωτά μέσα επιταχύνεται "με πρωτοφανείς ρυθμούς", όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  "Ολόκληρη η ενεργειακή αγορά βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς η κατάρρευση η οποία φάνηκε αρχικά να αφορά το συμβόλαιο WTI παράδοσης Μαΐου φαίνεται να διασπείρεται ευρύτερα", σημειώνει ο  Howie Lee,  οικονομικός αναλυτής στην Oversea-Chinese Banking Corp., στη Σιγκαπούρη.

  Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι δεξαμενόπλοια τα οποία μεταφέρουν ποσότητες αργού που μπορούν να ικανοποιήσουν το 20% της ημερήσιας κατανάλωσης του πλανήτη κινούνται, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μην ξέροντας τελικώς πού θα κατευθυνθούν και τι θα κάνουν με το φορτίο τους.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ