Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 15:27

  Ισχυρά στηρίγματα για την άνοδο βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Ισχυρά στηρίγματα για την άνοδο βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Βελτιώνεται εκ νέου το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, το οποίο έχει καταφέρει να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν νωρίτερα σε επιλεγμένους τίτλους, με τη βοήθεια κυρίως του τραπεζικού κλάδου.  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,33% στις 599,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 19,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,2 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.437,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 3,93% στις 35,57 μονάδες.

  Αν και λίγο νωρίτερα η αγορά έδειχνε να χάνει την ανοδική της ορμή, καθώς οι πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους στους περισσότερους τίτλους, πλέον η βοήθεια του τραπεζικού κλάδου αποδεικνύεται ισχυρή, απορροφώντας τις πιέσεις. Ωστόσο, το κλίμα παραμένει εύθραυστο και οι προοπτικές δεν έχουν αλλάξει στην οικονομία.

  Μία από τις βασικές ανησυχίες άλλωστε της αγοράς είναι η απροθυμία ή η αδυναμία των Ευρωπαίων να διαμορφώσουν μια συνολική και ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση που έχει προκαλέσει στις περισσότερες χώρες η εξάπλωση του κορονοϊού. Οι Ευρωπαίοι θα έχουν τηλεδιάσκεψη αύριο 23 Απριλίου, ώστε να βρουν έναν κοινό τόπο δράσης, εντούτοις οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές.

  Η ευρωπαϊκή αυτή αβελτηρία ανακόπτει επομένως τις όποιες επενδυτικές αποφάσεις τόσο για το σύνολο της ηπείρου, όσο και για την ελληνική αγορά. Αν και η ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια είναι υψηλή, και αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον με τη διευκολυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ουδείς είναι διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο να τοποθετηθεί σε αγορές με υψηλά επίπεδα κινδύνου, όπως είναι η ελληνική.

  Αυτή η επενδυτική συμπεριφορά στερεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών νέα κεφάλαια που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε επίπεδα που δεν είχε δει η αγορά το τελευταίο έτος.

  Την ίδια ώρα, αν και αναμένεται η ετυμηγορία δύο οίκων πιστοληπτικής ικανότητας (S&P και DBRS) για την ελληνική οικονομία την Παρασκευή 24/4, είναι σαφές ότι μετά την κρίση της πανδημίας η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μετατίθεται για το απώτερο μέλλον και επομένως η μη υποβάθμιση θα είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη με δεδομένες τις εκτιμήσεις για ετήσια ύφεση που κατά το ΔΝΤ θα φτάσει το 10%.

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει κέρδη 5%, με τη Eurobank να είναι στο +4,24% και τις Alpha Bank και Titan στο +3,50% και +3,27% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι τα κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και Πειραιώς και άνω του 1% σε Aegean και Βιοχάλκο. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, Φουρλής, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή η ΔΕΗ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ