Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 15:14

  UBS: Οι πιέσεις στο πετρέλαιο θα συνεχιστούν - Πότε θα ανακάμψει η αγορά

  UBS: Οι πιέσεις στο πετρέλαιο θα συνεχιστούν - Πότε θα ανακάμψει η αγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ και διεθνώς θα παραμείνουν υπό σημαντική πίεση τις επόμενες εβδομάδες, όπως εκτιμά η UBS σε νέα της έκθεση. Η συμφωνία των μελών του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαϊκών "παικτών" για μείωση του 10% της παγκόσμιας προσφοράς θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο και είναι πιθανότατα πολύ μικρή για να αντισταθμίσει την κατά 20% μείωση της ζήτησης που οφείλεται στους οικονομικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19, τονίζει η ελβετική τράπεζα.

  Επιπλέον, δεδομένου ότι το πετρέλαιο ρέει αργά στα δεξαμενόπλοια από τις χώρες-παραγωγούς προς τις χώρες-καταναλωτές, οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα τροφοδοτηθούν πλήρως στις αγορές από τον Ιούνιο και μετά. 

  Ωστόσο, όπως τονίζεται, ενώ η υπερπροσφορά στην αγορά είναι τεράστια αυτό το τρίμηνο, η UBS αναμένει ότι θα κινηθεί προς στο να ισορροπήσει στο επόμενο τρίμηνο και θα γίνει ανεπαρκής (έλλειμμα) στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

  Αυτή η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα έλθει καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν από τα μέσα Μαΐου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο της UBS για την πανδημία του κορονοϊού, και καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, η διακοπή της παραγωγής στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου προς το τέλος του έτους.

  Έτσι, η UBS προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα ανακάμψει από περίπου 17 δολάρια το βαρέλι σήμερα, στα 43 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

  Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου στις μετοχές διεθνώς, κατά την άποψη της UBS, θα είναι συνολικά περιορισμένος. Όπως επισημάνει, η πτώση τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζεται σε χαμηλότερη στάθμιση του ενεργειακού τομέα στους κύριους δείκτες αναφοράς. 

  Για παράδειγμα, οι μετοχές ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,7% του S&P 500 και το 5,8% του MSCI Αναδυόμενων Αγορών, από περίπου 10% και 14% πριν από μια δεκαετία, αντίστοιχα. Έτσι, ο αντίκτυπος των πιο αδύναμων τιμών του πετρελαίου στις μετοχές θα πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένος. 

  Οι αποτιμήσεις των μετοχών του ενεργειακού κλάδου έχουν επίσης ήδη αποτιμήσει τις πιο αδύναμες προοπτικές, με τον ενεργειακό κλάδο στον δείκτη S&P 500 να διαπραγματεύεται με discount 70% σε σχέση με το σύνολο της αγοράς. 

  Επιπλέον, ο συνολικός αντίκτυπος του φθηνού πετρελαίου στις μετοχές είναι μικτός. Ενώ οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους κλάδους που βασίζονται σε δαπάνες ενεργειακού κεφαλαίου, όπως ο βιομηχανικός κλάδος και τα χημικά προϊόντα, ή στις αγορές με υψηλό βάρος στην ενέργεια, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (13%) και ο Καναδάς (18%), οι κλάδοι και οι χώρες που είναι καθαροί καταναλωτές ενέργειας, επωφελούνται από τους χαμηλότερους λογαριασμούς. 

  Έτσι, η UBS θεωρεί ότι ο αντίκτυπος των τιμών του πετρελαίου στις ευρύτερες αγορές μετοχών είναι πιθανό να είναι σχετικά μικρός και να εξαλειφθεί από τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ