Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 11:42

  Citi: H bear market, το ψευδές ράλι και πότε να αγοράσετε μετοχές - Οι εκτιμήσεις για Ελλάδα

  Citi: H bear market, το ψευδές ράλι και πότε να αγοράσετε μετοχές - Οι εκτιμήσεις για Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ξεκάθαρα "όχι" απαντά η Citi στο ερώτημα εάν μετά το πρόσφατο ράλι των αγορών οι οποίες έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα χαμηλά του Μαρτίου, η bear market έχει τελειώσει και τα χειρότερα είναι πίσω μας. 

  Ένας απλός κανόνας από προηγούμενες περιόδους παγκόσμιας ύφεσης είναι ότι οι τιμές των μετοχών πέφτουν όσο και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), αν και με ένα προβάδισμα. Για παράδειγμα, κατά την κατάρρευση του 2008-09, ο δείκτης MSCI World υποχώρησε κατά περίπου 60%, ενώ 6-9 μήνες αργότερα, τα παγκόσμια EPS κατέγραψαν μία παρόμοια πτώση της τάξης του 60% από την πρόσφατη κορυφή τους. Αυτός ο κανόνας υποδηλώνει ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα πρέπει να πέσουν περίπου 50% αυτή τη φορά, καθώς σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Citi, η βουτιά στα EPS φέτος θα κινηθεί στο 50%. Ωστόσο, στα πρόσφατα χαμηλά είχαν υποχωρήσει κατά 34% και μετά το πρόσφατο ράλι, βρίσκονται μόνο 18% χαμηλότερα από την κορυφή του Φεβρουαρίου.

  Οι ελληνικές μετοχές

  Αξίζει να σημειώσουμε πάντως πως σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές (δείκτες MSCI) η Citi επισημαίνει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα κέρδη ανά μετοχή φέτος και αντίθετα με τη "βουτιά" που θα σημειώσουν τα EPS παγκοσμίως, θα κινηθούν θετικά καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3,7% σε σχέση με τη διεθνή βύθιση του 50%. Παράλληλα, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων, θα σημειώσουν δυναμικό ριμπάουντ της τάξης του 34,1% το 2021.

  Ο ελληνικός δείκτης p/e (εκτίμηση για το 2020) διαμορφώνεται σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Citi, στο 10.5 και κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα διεθνώς, όταν το εκτιμώμενο p/e για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI διαμορφώνεται στο 17,7.

  Τα ψευδή ράλι

  Ίσως ο κανόνας της Citi ότι "η αγορά θα υποχωρήσει όσο και τα EPS με ένα προβάδισμα τουλάχιστον 6 μηνών" να μην λειτουργήσει αυτή τη φορά, σημειώνει. Μέσω νέων αγορών περιουσιακών στοιχείων, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναλάβει τεράστια δέσμευση να στηρίξουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό μπορεί να μην περιορίσει την κατάρρευση των EPS, αλλά μπορεί να περιορίσει την κατάρρευση των τιμών των μετοχών. Η Citi πάντως τονίζει πως μπορεί το κύμα ρευστότητας που εισρέει στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες να στηρίξει τα χρηματιστήρια σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τη βουτιά που αναμένεται στην κερδοφορία των εισηγμένων κάτι που αναπόφευκτα θα "χτυπήσει" τις μετοχές.

  Μια σύγκριση με τις αποδόσεις των αγορών κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων ύφεσης υπογραμμίζει ότι όλες οι bear markets περιλαμβάνουν ψευδή ράλι, που συχνά συνδέονται με την υποστηρικτική νομισματική πολιτική. Ωστόσο, οι αγορές βρίσκουν μια βιώσιμη βάση μόνο όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι η φθηνή ρευστότητα τροφοδοτείται στην πραγματική οικονομία, και όχι όταν στηρίζουν προσωρινά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Ακόμη και με την πρόσφατη ανάκαμψη των αγορών, η τρέχουσα bear market εξακολουθεί να είναι η βαθύτερη και πιο έντονη bear market που έχει σημειωθεί πρόσφατα.

  Το "σήμα" για την πραγματική ανάκαμψη και την έξοδο από την bear market

  Όπως επισημαίνει η Citi, oι φθηνότερες αποτιμήσεις και η νομισματική χαλάρωση μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό των ζημιών σε μια bear market, αλλά οι παγκόσμιες μετοχές συνήθως δεν ανακάμπτουν έως ότου οι επενδυτές δουν ορισμένα βελτιωμένα μακροοικονομικά δεδομένα. Παραδοσιακά αυτά τα δεδομένα είναι η αύξηση των μεταποιητικών δεικτών PMI. Στην τρέχουσα αναταραχή, μια βελτίωση στη ροή των στοιχείων γύρω από την πανδημία του κορονοϊού, ειδικά στις ΗΠΑ, θα ήταν επίσης υποστηρικτική για τις μετοχές. 

  Ένας άλλος παράγοντας είναι ο παγκόσμιος δείκτης αναθεώρησης κερδών (ERI), ο οποίος μετρά την καθαρή αναλογία αναβάθμισης / υποβάθμισης των EPS από αναλυτές. Τα σημάδια ότι τα χαμηλά του ERI έχουν ξεπεραστεί έδωσαν ένα καλό σήμα αγοράς το 2009. Ο ERI έφτασε στο χαμηλό όλων των εποχών του -75% πριν από ένα μήνα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια ήπια βελτίωση στο -62%. Δυστυχώς, οι προβλέψεις των αναλυτών εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές (-10% EPS το 2020) κατά την άποψη της Citi και ο δείκτης ERI είναι πιθανό να παραμείνει βαθιά αρνητικός για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη.

  Επίσης, ένας άλλος παράγοντας είναι η πιστωτική αγορά και τα πιστωτικά spreads, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών και έχουν στενή σχέση με τη μεταβλητότητα των μετοχών. Μπορεί να είναι ένας χρήσιμος δείκτης για τις μετοχές, όπως τονίζει η Citi. Για παράδειγμα, στην τελευταία bear market τα πιστωτικά spreads κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2008, τρεις μήνες πριν από την πτώση των παγκόσμιων μετοχών. Μετά την άνοδο στις 300 μ.β. τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, τα spreads των assets με επενδυτική βαθμίδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν στις 200 μ.β., με τη βοήθεια της παρέμβασης της Fed. Αυτό βοήθησε να μειωθεί η μεταβλητότητα των μετοχών, αλλά η Citi αμφιβάλλει για το κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν το όριο των spread καθώς αναμένεται να αυξηθούν τα defaults.

  Πώς θα μοιάζει η ανάκαμψη των μετοχών

  Σύμφωνα με την Citi, η ανάκαμψη των μετοχών και το recovery trade, θα έχει σχήμα V και οι κυκλικές μετοχές θα έχουν το πλεονέκτημα.  

  Οποιαδήποτε ανάκαμψη είναι εν μέρει συνάρτηση του βάθους και του μήκους της προηγούμενης ύφεσης. Εάν αυτή η παγκόσμια συρρίκνωση των EPS είναι βαθιά (-50%), αλλά όχι παρατεταμένη, το 2021 θα μπορούσε να δει μια ανάκαμψη της τάξης του 30-40%, σημειώνει η Citi. Συγκριτικά, κατά το πρώτο έτος ανάκαμψης του τελευταίου κύκλου, τα παγκόσμια EPS αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 40%. Η αρχική ανάκαμψη των EPS δεν έχει ποτέ σχήμα L.

  Η κλαδική στρατηγική είναι απλή καθώς η αγορά υιοθετεί το trade της ανάκαμψης: Στροφή από τις αμυντικές προς τις κυκλικές μετοχές. Καθώς οι δείκτες μετοχών υποχωρούν, οι αμυντικοί κλάδοι υπεραποδίδουν, και αυτό το έχουμε δει κατά το sell-off των αγορών λόγω κορονοϊού. Όταν τα χρηματιστήρια "τρέχουν", οι κυκλικοί κλάδοι είναι πρωταγωνιστές του ράλι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων