Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 22:14

  Πετρέλαιο: Βουτιά 43% για το συμβόλαιο του Ιουνίου -σε θετικό έδαφος, με κέρδη ρεκόρ 126%, το συμβόλαιο του Μαΐου

  Πετρέλαιο: Βουτιά 43% για το συμβόλαιο του Ιουνίου -σε θετικό έδαφος, με κέρδη ρεκόρ 126%, το συμβόλαιο του Μαΐου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αγορά πετρελαίου γνώρισε άλλη μια ημέρα ραγδαίας μεταβλητότητας με το πιο ενεργό συμβόλαιο WTI, παραδόσεως Ιουνίου, να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών, μία ημέρα μετά την ιστορία που έγραψε το συμβόλαιο του Μαΐου, κλείνοντας σε αρνητικό επίπεδο για πρώτη φορά στα χρονικά.

  Για τον αφανισμό της αξίας του πετρελαίου ευθύνεται ο συνδυασμός της κατάρρευσης της ζήτησης εξαιτίας του κορονοϊού και η συρρίκνωση της ικανότητας αποθήκευσης του εμπορεύματος.

  Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιουνίου, υποχώρησε κατά 8,86 δολάρια ή κατά 43,6% στα 11,57 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στα χαμηλά ημέρας άγγιξε τα 6,50 δολάρια. Σε επίπεδο πιο ενεργών συμβολαίων, η τιμή έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1999.

  Αντίθετα, το συμβόλαιο του Μαΐου που έληξε στο τέλος των σημερινών συναλλαγών, έκλεισε στα 10,01 δολάρια το βαρέλι, κάνοντας άλμα 47,64 δολαρίων ή 126,6% την Τρίτη -η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος που έχει καταγραφεί. Το rebound ήρθε μετά την κατάρρευση της τιμής τη Δευτέρα κατά 306% που την οδήγησε στα -37,63 δολάρια το βαρέλι στη λήξη των συναλλαγών.

  Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, το brent παραδόσεως Ιουνίου έχασε 6,24 δολάρια ή 24,4% στα 19,33 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. Η τιμή γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση της από τον Ιανουάριο του 1991.

  Ανεπίσημη τηλεδιάσκεψη του OPEC+

  Οι υπουργοί πετρελαίου των χωρών του OPEC+ πραγματοποίησαν μια μη προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη για να συζητήσουν την κατάρρευση των τιμών του αργού, αν και η κοινή τους δήλωση στο τέλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν συμφώνησαν σε νέα μέτρα πολιτικής.

  Ανήσυχοι από την ασταμάτητη κατρακύλα των τιμών, παρά την ανακοίνωσή τους για περικοπή-ρεκόρ της παραγωγής νωρίτερα αυτό το μήνα, αρκετοί παραγωγοί πραγματοποίησαν άτυπες συνομιλίες "για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα δραματική κατάσταση της αγοράς πετρελαίου", ανέφερε στο Twitter ο OPEC. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περικοπές και συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικές τηλεδιασκέψεις.

  Οι τιμές αργού συνέχισαν να υποχωρούν παρά το γεγονός ότι τα 23 κράτη της ομάδας OPEC+ δεσμεύτηκαν να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά 10%, με το αμερικανικό συμβόλαιο του Μαΐου να κλείνει κάτω από το μηδέν στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα για πρώτη φορά στην ιστορία. Η στοχευμένη μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη χαμένη ζήτηση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που ανάγκασε τις χώρες να κατεβάσουν ρολά. 

  "Εξακολουθούμε να βλέπουμε μεγάλη αναταραχή στις αγορές πετρελαίου σε αυτόν τον Μαύρο Απρίλη για τη βιομηχανία", ανέφερε ο Fatih Birol, executive director της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας με ανάρτηση στο Twitter. "Η περικοπή της παραγωγής από τον OPEC+ είναι μια αρχή, αλλά ανεπαρκής για την άμεση επαναφορά της ισορροπίας στην αγορά εξαιτίας του βαθμού συρρίκνωσης της ζήτησης".

  Η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο κράτος μέλος του OPEC, επανέλαβε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι είναι έτοιμη για περαιτέρω μέτρα με την υπόλοιπη ομάδα και τους συμμάχους της για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην αγορά.

  Ο Οργανισμός μάλιστα έλαβε και μια πρόταση από την Αλγερία, να ξεκινήσουν οι περικοπές αμέσως αντί για την 1η Μαΐου που έχει προγραμματιστεί. Η πρόταση δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει δεκτή από μεγαλύτερα κράτη μέλη.

  Η δήλωση δεν διευκρίνιζε ποιες χώρες παραγωγοί συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

  Εξαντλούνται οι χώροι αποθήκευσης 

  Η χθεσινή κατρακύλα του αμερικανικού συμβολαίου κάτω από το μηδέν - για πρώτη φορά στην ιστορία - ήρθε καθώς η αγορά αρχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση χώρων αποθήκευσης για το πετρέλαιο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω της κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Διυλιστήρια, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ακόμα και τάνκερ έχουν αρχίσει να γεμίζουν με ποσότητες πετρελαίου που η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει καθώς η παραγωγή συνεχίζει να ξεπερνά τη ζήτηση παρά την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να μειώσουν τα επίπεδα της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Το βασικό σημείο αποθήκευσης στις ΗΠΑ, στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα, σημείο παράδοσης των συμβολαίου του αμερικανικού WTI, αναμένεται να γεμίσει μέσα σε μερικές εβδομάδες.  

  Πτώση ρεκόρ της ζήτηση το 2020

  Οι αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών για μείωση των επιπέδων προσφοράς ήρθαν στη σκιά των προειδοποιήσεων για πτώση-ρεκόρ της ζήτησης φέτος καθώς η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε σφοδρή ύφεση.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) η ζήτηση το 2020 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τον Απρίλιο μόνο να υποχωρεί κατά 29 εκατ. βαρέλια από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σε επίπεδα που τελευταία φορά είχαν καταγραφεί το 1995.

  Για ιστορική πτώση της ζήτησης κατά περίπου 6,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως κάνει λόγο και ο ίδιος ο ΟΠΕΚ σε πρόσφατη έκθεσή του, με τον Οργανισμό να προειδοποιεί ότι ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ο χειρότερος μήνας με "βουτιά” κατά 20 εκατ. βαρέλια. 

  Το γεγονός πάντως ότι τα πιο μακρινά συμβόλαια του αμερικανικού αργού κινούνται σε επίπεδα πάνω από τα 30 δολ. το βαρέλι (το συμβόλαιο Νοεμβρίου είναι στα $31,66) δείχνει ότι οι επενδυτές περιμένουν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αργότερα φέτος, κάτι που αναμένεται να αναζωογονήσει και τη ζήτηση. 

  Αναλυτές σημειώνουν εξάλλου ότι η πρωτοφανής κατρακύλα του συμβολαίου του Μαΐου χθες οφείλεται εν μέρει και στη λήξη του σήμερα Τρίτη. Η λήξη των συμβολαίων υποχρεώνει επενδυτές που δεν έχουν καμία πρόθεση να πάρουν στα χέρια τους βαρέλια αργού να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), τα οποία ελέγχουν μεγάλο αριθμό συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, είναι μεταξύ αυτών που πρέπει να πουλήσουν στη λήξη. Αυτές οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις ενέτειναν τις πιέσεις στις τιμές.

  Διαβάστε ακόμη:

   

  Bloomberg: Σχεδόν όλοι οι διαθέσιμοι χώροι για την αποθήκευση πετρελαίου έχουν εξαντληθεί

  Σχέδιο για τη στήριξη του πετρελαϊκού τομέα ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ