Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 19:25

  Πετρέλαιο: Σε θετικό έδαφος συμβόλαιο του Μαΐου με rebound 122%, βυθίζεται το συμβόλαιο του Ιουνίου

  Πετρέλαιο: Σε θετικό έδαφος συμβόλαιο του Μαΐου με rebound 122%, βυθίζεται το συμβόλαιο του Ιουνίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:52

  Ένα ισχυρό rebound για το αμερικανικό συμβόλαιο του αργού, παραδόσεως Μαΐου, έρχεται να διορθώσει μερικώς τη χθεσινή ιστορική βουτιά κατά 306% που το οδήγησε να κλείσει στα -37,63 δολ. το βαρέλι. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της αγοράς του πετρελαίου που καταγράφηκε κλείσιμο σε αρνητικό επίπεδο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι πωλητές έπρεπε να πληρώσουν τους αγοραστές για να πάρουν τα βαρέλια του πετρελαίου από τα χέρια τους.

  Αυτή την ώρα η τιμή του συμβολαίου του Μαΐου, το οποίο λήγει σήμερα, κάνει "άλμα" 122% ή 46,13 δολαρίων στα 8,54 δολάρια το βαρέλι.

  Οι πιέσεις μεταφέρονται πλέον στο συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο, το οποίο κατρακυλά σε χαμηλό 21 ετών. Αυτή την ώρα το συμβόλαιο χάνει 56% στα 9,39 δολ. το βαρέλι, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

  Το Brent Ιουνίου στο μεταξύ, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, σημειώνει βουτιά 29% στα 18,16 δολ. το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα κατρακυλήσει μέχρι το χαμηλό των 18,10 δολ. 

  Ανεπίσημη τηλεδιάσκεψη του OPEC+

  Οι υπουργοί πετρελαίου των χωρών του OPEC+ πραγματοποίησαν μια μη προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη για να συζητήσουν την κατάρρευση των τιμών του αργού, αν και η κοινή τους δήλωση στο τέλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν συμφώνησαν σε νέα μέτρα πολιτικής.

  Ανήσυχοι από την ασταμάτητη κατρακύλα των τιμών, παρά την ανακοίνωσή τους για περικοπή-ρεκόρ της παραγωγής νωρίτερα αυτό το μήνα, αρκετοί παραγωγοί πραγματοποίησαν άτυπες συνομιλίες "για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα δραματική κατάσταση της αγοράς πετρελαίου", ανέφερε στο Twitter ο OPEC. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περικοπές και συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικές τηλεδιασκέψεις.

  Several Ministers of the OPEC – non-OPEC producing countries, signatories of the Declaration of Cooperation held informal teleconfence to brainstorm the current dramatic oil market situation. pic.twitter.com/dIzYWhkgAG

  — OPEC (@OPECSecretariat) April 21, 2020

  Οι τιμές αργού συνέχισαν να υποχωρούν παρά το γεγονός ότι τα 23 κράτη της ομάδας OPEC+ δεσμεύτηκαν να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά 10%, με το αμερικανικό συμβόλαιο του Μαΐου να κλείνει κάτω από το μηδέν στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα για πρώτη φορά στην ιστορία. Η στοχευμένη μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη χαμένη ζήτηση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που ανάγκασε τις χώρες να κατεβάσουν ρολά. 

  "Εξακολουθούμε να βλέπουμε μεγάλη αναταραχή στις αγορές πετρελαίου σε αυτόν τον Μαύρο Απρίλη για τη βιομηχανία", ανέφερε ο Fatih Birol, executive director της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας με ανάρτηση στο Twitter. "Η περικοπή της παραγωγής από τον OPEC+ είναι μια αρχή, αλλά ανεπαρκής για την άμεση επαναφορά της ισορροπίας στην αγορά εξαιτίας του βαθμού συρρίκνωσης της ζήτησης".

  Η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο κράτος μέλος του OPEC, επανέλαβε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι είναι έτοιμη για περαιτέρω μέτρα με την υπόλοιπη ομάδα και τους συμμάχους της για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην αγορά.

  Ο Οργανισμός μάλιστα έλαβε και μια πρόταση από την Αλγερία, να ξεκινήσουν οι περικοπές αμέσως αντί για την 1η Μαΐου που έχει προγραμματιστεί. Η πρόταση δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει δεκτή από μεγαλύτερα κράτη μέλη.

  Η δήλωση δεν διευκρίνιζε ποιες χώρες παραγωγοί συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

  Εξαντλούνται οι χώροι αποθήκευσης 

  Η χθεσινή κατρακύλα του αμερικανικού συμβολαίου κάτω από το μηδέν - για πρώτη φορά στην ιστορία - ήρθε καθώς η αγορά αρχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση χώρων αποθήκευσης για το πετρέλαιο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω της κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Διυλιστήρια, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ακόμα και τάνκερ έχουν αρχίσει να γεμίζουν με ποσότητες πετρελαίου που η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει καθώς η παραγωγή συνεχίζει να ξεπερνά τη ζήτηση παρά την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να μειώσουν τα επίπεδα της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Το βασικό σημείο αποθήκευσης στις ΗΠΑ, στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα, σημείο παράδοσης των συμβολαίου του αμερικανικού WTI, αναμένεται να γεμίσει μέσα σε μερικές εβδομάδες.  

  Πτώση ρεκόρ της ζήτηση το 2020

  Οι αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών για μείωση των επιπέδων προσφοράς ήρθαν στη σκιά των προειδοποιήσεων για πτώση-ρεκόρ της ζήτησης φέτος καθώς η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε σφοδρή ύφεση.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) η ζήτηση το 2020 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τον Απρίλιο μόνο να υποχωρεί κατά 29 εκατ. βαρέλια από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σε επίπεδα που τελευταία φορά είχαν καταγραφεί το 1995.

  Για ιστορική πτώση της ζήτησης κατά περίπου 6,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως κάνει λόγο και ο ίδιος ο ΟΠΕΚ σε πρόσφατη έκθεσή του, με τον Οργανισμό να προειδοποιεί ότι ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ο χειρότερος μήνας με "βουτιά” κατά 20 εκατ. βαρέλια. 

  Το γεγονός πάντως ότι τα πιο μακρινά συμβόλαια του αμερικανικού αργού κινούνται σε επίπεδα πάνω από τα 30 δολ. το βαρέλι (το συμβόλαιο Νοεμβρίου είναι στα $31,66) δείχνει ότι οι επενδυτές περιμένουν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αργότερα φέτος, κάτι που αναμένεται να αναζωογονήσει και τη ζήτηση. 

  Αναλυτές σημειώνουν εξάλλου ότι η πρωτοφανής κατρακύλα του συμβολαίου του Μαΐου χθες οφείλεται εν μέρει και στη λήξη του σήμερα Τρίτη. Η λήξη των συμβολαίων υποχρεώνει επενδυτές που δεν έχουν καμία πρόθεση να πάρουν στα χέρια τους βαρέλια αργού να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), τα οποία ελέγχουν μεγάλο αριθμό συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, είναι μεταξύ αυτών που πρέπει να πουλήσουν στη λήξη. Αυτές οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις ενέτειναν τις πιέσεις στις τιμές.

  Διαβάστε ακόμη:

  Bloomberg: Σχεδόν όλοι οι διαθέσιμοι χώροι για την αποθήκευση πετρελαίου έχουν εξαντληθεί

  Σχέδιο για τη στήριξη του πετρελαϊκού τομέα ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ