Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 14:08

  Ισχυρούς τραπεζικούς κλυδωνισμούς δέχεται το Χρηματιστήριο

  Ισχυρούς τραπεζικούς κλυδωνισμούς δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:32

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αυξάνονται σταδιακά οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις άμυνες της αγοράς πέριξ των 600 μονάδων να υποκύπτουν τόσο στο αρνητικό διεθνές κλίμα, όσο και στην αβεβαιότητα γύρω από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 2,32% στις 592,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 51,75 εκατ. ευρώ. Απώλειες 3,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.413,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 9,85% στις 306 μονάδες.

   

  Αν και το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπάθησε νωρίτερα να κρατήσει τα επίπεδα των 600 μονάδων, η κυριαρχία των πωλητών τελικά δεν άφησε πολλά περιθώρια απορρόφησης των πιέσεων. Πλην κάποιων ισχνών στηρίξεων, το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να μην υποκύψει στις ισχυρές απώλειες των περισσότερων τίτλων του, ειδικά εκείνων των δεικτοβαρών.

  Αυτή τη στιγμή η αγορά βρίσκεται στη μέγγενη δύο βασικών ανησυχιών. Η πρώτη είναι να οριοθετήσει το πλήγμα που έχει βιώσει η ελληνική οικονομία από το lockdown και η δεύτερη να διαπιστώσει κατά πόσο η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα επιτρέψει στον τουρισμό να περιορίσει τη μεγάλη ζημιά. Είναι μία συνάρτηση που δύσκολα λύνεται στην παρούσα φάση, επομένως οποιαδήποτε κίνηση ανάληψης ρίσκου πρέπει να θεωρείται απίθανη προς ώρας.

  Άλλωστε είναι αναμφισβήτητο ότι η οικονομία βιώνει μια βαθιά ύφεση, η οποία θα αφήσει τα σημάδια της στην επόμενη μέρα. Επενδύσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα υπό την προοπτική μιας οικονομίας φιλικότερης προς τις επιχειρήσεις δείχνουν να αναιρούνται, ή να προσθέτουν νέες καθυστερήσεις στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Και αυτή η συνάρτηση είναι δύσκολη να λυθεί από τους επενδυτές που βρίσκονται εντός των τειχών της Λ. Αθηνών, ή που σκόπευαν μέχρι πρότινος να εισέλθουν σε αυτήν.

  Βέβαια, μια εικόνα για το πως βλέπουν οι ξένοι το Χρηματιστήριο Αθηνών ίσως έχουμε και την Παρασκευή, 24 Απριλίου, όταν οι S&P και DBRS θα δημοσιεύσουν την άποψή τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μία αξιολόγηση η οποία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από το σοκ που έχει προκαλέσει στο ελληνικό ΑΕΠ και το ελληνικό χρέος καθώς και τη δημοσιονομική θέση της χώρας, η πανδημία του κορονοϊού. Το "στοίχημα" πλέον για την Ελλάδα έχει αλλάξει. Από το… κυνήγι της "επενδυτικής βαθμίδας" έχει στραφεί στη διατήρηση της τρέχουσας αξιολόγησης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες 10,03% έκαστη, με την Εθνική και τη Eurobank να είναι στο -9,32% και -9,49% αντίστοιχα. Στο -7,56% η Jumbo, στο -6,85% η Motor Oil, στο -4,72% η ΔΕΗ και στο -3,18% ο Μυτιληναίος. ΟΙ απώλειες σε ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα ξεπερνούν το 2%. 

  Οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Σαράντη και Φουρλή ξεπερνούν το 1%, ενώ οι ΟΛΠ, και Coca Cola σημειώνουν μικρές απώλειες. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ κερδίζει 0,88% και η ΕΥΔΑΠ 1,06%, με Βιοχάλκο να είναι στο +2,61% και την Aegean στο +3,17%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ