Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 22:07

  Πετρέλαιο: Αμετακίνητο σε "χαμηλά" 18 ετών έκλεισε το αμερικανικό αργό - Μικρά κέρδη για το brent

  Πετρέλαιο: Αμετακίνητο σε "χαμηλά" 18 ετών έκλεισε το αμερικανικό αργό - Μικρά κέρδη για το brent
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αμετακίνητο στις "χαμηλές" του πτήσεις κάτω από τα 20 δολ. το βαρέλι έκλεισε την Πέμπτη το αμερικανικό αργό, μετά και την αναθεώρηση επί τα χείρω της πρόβλεψης του OPEC για την παγκόσμια ζήτηση "μαύρου χρυσού" το 2020, λόγω του ιστορικού σοκ της πανδημίας του κορονοϊού που βιώνει η παγκόσμια οικονομία.

  Στην έκθεσή του, ο OPEC εκτιμά ότι, αντί της οριακής ανάπτυξης που ανέμενε τον Μάρτιο, οι αγορές θα βιώσουν τη μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης στην ιστορία τους λόγω των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

  "Για το 2020, η πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως αναθεωρείται χαμηλότερα κατά 6,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς αναμένεται ιστορική πτώση κατά περίπου 6,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως”, αναφέρει στην έκθεσή του ο OPEC, προσθέτοντας ότι η πτώση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τον Απρίλιο αποτελεί τον χειρότερο μήνα, καθώς αναμένεται "βουτιά” κατά 20 εκατ. βαρέλια.

  Η συνολική παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου προβλέπεται ότι θα φτάσει περίπου στα 93 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με το δεύτερο εξάμηνο του έτους να αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι στο πρώτο μισό.

  Το αμερικανικό αργό τύπου WTI έκλεισε έτσι στα 19,87 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2002.  Το δε παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σημείωσε άνοδο 13 σεντς ή 0,47%, κλείνοντας στα 27,82 δολάρια το βαρέλι.

  Στην έκθεση, ο OPEC κάνει επίσης αναφορά στη συμφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο του OPEC+ στις 2 Απριλίου για μείωση της παραγωγή αργού από το 2020 έως και το 2022, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την πτώση της τιμής σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών. 

  Όπως αναφέρει, από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός OPEC, η Ρωσία θα συμβάλλει περισσότερο στη μείωση της παραγωγής αργού, καθώς αναμένεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα 10,14 εκατ. βαρέλια.

  Η συνολική μείωση της παραγωγής πετρελαίου των χωρών εκτός OPEC θα ανέλθει στα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση, όπου αναφέρεται ότι μόνο η Νορβηγία, η Βραζιλία, η Γουιάνα και η Αυστραλία από τις μη μέλη του OPEC πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή αργού τους το 2020.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ