Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 17:27

  Στο φίνις το αρνητικό πρόσημο του Χρηματιστηρίου - Βαρίδι οι τράπεζες

  Στο φίνις το αρνητικό πρόσημο του Χρηματιστηρίου - Βαρίδι οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αρνητικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, αλλά μοιρασμένα τα πρόσημα στο ταμπλό, ήταν η εικόνα της τελευταίας συνεδρίασης του τριημέρου μεταξύ του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε χαμηλά και τη νευρικότητα σε υψηλά επίπεδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 606,75 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 606,75 μονάδων (-0,13%) και 614,31 μονάδων (+1,11%). Ο τζίρος ανήλθε στα 47,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 59 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,84%, στις 1.459,82 μονάδες, ενώ στο +1,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 849,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,34% στις 339,45 μονάδες.

  Σε επίπεδο τριημέρου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,63%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 7%.

  Ουσιαστικά στη σημερινή συνεδρίαση η αγορά προσπάθησε να ισορροπήσει μετά το έντονο σκαμπανέβασμα του τριημέρου, συντηρώντας την παραμονή τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του FTSE 25 εντός του εύρους των στηρίξεων και των αντιστάσεών τους. Ο Γενικός Δείκτης είναι ακόμη αδύναμος να δοκιμάσει την αντίσταση των 630 μονάδων, όπως έδειξε και η συνεδρίαση της 14ης Απριλίου, ενώ αντέχει έναντι πιθανής προσέγγισης της στήριξης των 570-582 μονάδων. Για τον FTSE 25 οι 1.390 μονάδες έχει γίνει κοντινή στήριξη, με τις 1.533 μονάδες η κοντινή αντίσταση, η διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει συνέχιση στη ζώνη των 1.600 μονάδων.

  O κρίκος των τραπεζών παρέμεινε και πάλι αδύναμος, καθώς για να δώσει αγοραστικό σήμα  χρειάζεται κατοχύρωση των 386 μονάδων σε ημερήσιο και των 356 μονάδων σε ωριαίο κλείσιμο. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν σε νέα ανάλυσή της η JP Morgan προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις των τιμών στόχων στον κλάδο, εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας που εντείνει η κρίση του κορονοϊού. Το ξέσπασμα της επιδημίας του COVID-19 έχει διαταράξει σημαντικά τις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, και συνεπώς την θετική επενδυτική θέση που είχε η JP Morgan για τον κλάδο, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα σε νέα έκθεσή της.  

  Πάντως, συνολικά στο τριήμερο η αγορά κατάφερε με μικρές αναταράξεις να περάσει το μεγάλο σκόπελο ψυχολογίας που έβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όταν εκτίμησε ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα φτάσει φέτος το 10%. Όπως διαφάνηκε, λίγο έως πολύ η ελληνική αγορά έχει προεξοφλήσει αυτό το αρνητικό σενάριο, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν η εκτίμηση του ΔΝΤ περιλαμβάνει την επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις ευρωπαϊκές αρχές.

  Σαφώς η ύφεση θα είναι βαθιά, εντούτοις αυτό που θα κρίνει την πορεία των εισηγμένων είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, με αρωγό φυσικά τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται. Και όπως σημειώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, ο παράγων χρόνος ομαλοποίησης έχει αρχίσει και λαμβάνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις επενδυτικές αποφάσεις. Και αυτός ο παράγοντας έχει δύο παραμέτρους: ο ένας είναι οι εβδομάδες που θα επακολουθήσουν κατά τις οποίες η οικονομία βρίσκεται σε γενικό lockdown και ο δεύτερος είναι οι εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν έως ότου η δραστηριότητα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 5,15%, από το +10,63% ενδοσυνεδριακά), με τη ΓΕΚ Τέρνα, τον Φουρλή, τη Βιοχάλκο και τη Λάμδα να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 3%. Κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή και άνω του 1% οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια. Μόλις στο +0,14% έκλεισε η Motor Oil.

  Στον αντίποδα, η Jumbo σημείωσε βουτιά 6,97% και η Aegean 4,36%, με τις Titan, Πειραιώς, Εθνική και ΟΠΑΠ να κλείνουν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%. Πτώση 2,1% σημείωσαν οι Eurobank και ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΔΑΠ έχασε 1,79%, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 1,45%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης και Coca Cola.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ