Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 11:09

  Επιλεκτικές κινήσεις και ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Επιλεκτικές κινήσεις και ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια ανοδικά, αλλά με αρκετή νευρικότητα κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα επίπεδα των 610 μονάδων, μετά τη χθεσινή διόρθωση, μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, λόγω Μεγάλης Πέμπτης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,84% στις 612,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,10 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,58% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.480,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,17% στις 351,66 μονάδες.

  Σε χαμηλά, σχετικά, επίπεδα κινείται σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μετά τη χθεσινή διόρθωση, παρακολουθώντας σταθερά το διεθνές κλίμα και την εξέλιξη της κρίσης του κορονοϊού. Πλέον στον χάρτη των ειδικών συνθηκών, που ζει τόσο η χώρα μας όσο και ο πλανήτης, έχει μπει ο σχεδιασμός της επαναφοράς της οικονομίας στην κανονικότητα μετά τα lockdown, με τις αγορές να παρακολουθούν τις στρατηγικές αυτές.

  Όπως σημειώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, ο παράγων χρόνος ομαλοποίησης έχει αρχίσει και λαμβάνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις επενδυτικές αποφάσεις. Και αυτός ο παράγοντας έχει δύο παραμέτρους: ο ένας είναι οι εβδομάδες που θα επακολουθήσουν κατά τις οποίες η οικονομία βρίσκεται σε γενικό lockdown και ο δεύτερος είναι οι εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν εωσότου η δραστηριότητα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

  Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική αγορά πρέπει να λύσει ένα περίπλοκο γρίφο. Δηλαδή να προσπαθήσει να εκτιμήσει το συνολικό αποτύπωμα της κρίσης στην οικονομία, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό καθορίζεται από τον τουρισμό, το πλήγμα του οποίου δεν περιορίζεται σαφώς μόνο στον κλάδο, αλλά και στην ετοιμότητα των τραπεζών και των επιχειρήσεων να διαχειριστούν την επόμενη μέρα.

  Χωρίς να έχει αυτό το ζητούμενο διαμορφωμένο ακόμη, τουλάχιστον παρακολουθεί τον αγώνα δρόμου που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου ο τραπεζικός κλάδος να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και τις επιχειρήσεις, ώστε να βγει η οικονομία το ταχύτερο από την κρίση.

  Και σε αυτό το πλαίσιο σήμερα οι κινήσεις στο ταμπλό είναι προσεκτικές. Ο Ελλάκτωρ επέστρεψε στην ανοδική πορεία, μετά τη χθεσινή ανάπαυλα, σημειώνοντας κέρδη 5,64%, με τη Βιοχάλκο να είναι στο +3,69% και τις Aegean και Φουρλή να ενισχύονται κατά 2,47% και 2,08% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Εθνική, ΔΕΗ, Titan, Alpha Bank, ΟΛΠ, Λάμδα, Πειραιώς και Eurobank.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Coca Cola, με τον Σαράντη και τον ΟΠΑΠ να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημειώνουν ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Jumbo υποχωρεί κατά 1,61%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ