Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Απρ-2020 22:32

  Πετρέλαιο: Έχασε τα $20 μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις της IEA

  Πετρέλαιο: Έχασε τα $20 μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις της IEA
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002 έκλεισε το πετρέλαιο, υπό το βάρος της δυσοίωνης πρόβλεψης της IEA για πτώση ρεκόρ στη ζήτηση φέτος αλλά και της 12ης διαδοχικής ανόδου των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

  "Παρά τις προσπάθειες των παγκόσμιων παραγωγών πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα να περικόψουν την παραγωγή προκειμένου να ισορροπήσουν την αγορά, ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τεράστιο πρόβλημα ζήτησης", δήλωσε στο Marketwatch ο Tyler Richey, συντάκτης του Sevens Report Research. "Μέχρις ότου δούμε την κατανάλωση διυλισμένων προϊόντων να αρχίζει να ανακάμπτει, είναι πολύ δύσκολο να γίνουμε bullish για τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα".

  Η τιμή του συμβολαίου του WTI, παραδόσεως Μαΐου, έχασε 1,2% ή 24 σεντς, κλείνοντας στα 19,87 δολ. το βαρέλι. Στη διάρκεια των συναλλαγών, βρέθηκε να ενισχύεται έως τα 20,89 δολ. το βαρέλι. Το συμβόλαιο του 1 μήνα έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Φεβρουαρίου του 2002.

  Το αργό τύπου brent, παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε 1,91 δολάρια ή σχεδόν 6,6% στα 27,69 δολάρια το βαρέλι. ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από την 1η Απριλίου.

  Δυσοίωνες προβλέψεις από την ΙΕΑ

  Πτώση ρεκόρ αναμένεται να σημειώσει φέτος η ζήτηση του πετρελαίου καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των πολιτών και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) στην τελευταία της έκθεση για την αγορά.

  Ειδικότερα, για το 2020 συνολικά η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 9,3 εκατ. Βαρέλια την ημέρα, με τον Απρίλιο μόνο να υποχωρεί κατά 29 εκατ. βαρέλια από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σε επίπεδα που τελευταία φορά είχαν παρατηρηθεί το 1995, αναφέρει η IEA στην έκθεση της.

  Η Υπηρεσία εκτιμά πάντως ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την τόνωση των οικονομιών αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για τον περιορισμό της παραγωγής αναμένεται να οδηγήσουν στη σταδιακά ανάκαμψη της ζήτησης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

  Σημειώνεται ότι η νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου ήρθε ενώ ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες - στο πλαίσιο του ευρύτερου σχήματος OPEC+ - κατέληξαν σε συμφωνία μείωσης της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, όγκος που αντιστοιχεί με περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

  Τα στοιχεία της ΕΙΑ

  Ττα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) έδειξαν άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 19,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 10 Απριλίου. Πρόκειται για τη 12η διαδοχική εβδομαδιαία άνοδο. 

  Τα στοιχεία αποκάλυψαν επίσης πως η συνολική αμερικανική παραγωγή αργού συρρικνώθηκε κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στα 12,3 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκε κατά 4,9 εκατομμύρια βαρέλια ενώ τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 6,3 εκατομμύρια βαρέλια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ