Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Απρ-2020 17:57

  Πετρέλαιο: Έχασε τα $20 το WTI, στο -7,5% το brent

  Πετρέλαιο: Έχασε τα $20 το WTI, στο -7,5% το brent
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διευρύνει τις απώλειες της η τιμή του πετρελαίου την Τετάρτη μετά τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) η οποία κατέγραψε άνοδ των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 19,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 10 Απριλίου. Πρόκειται για τη 12η διαδοχική εβδομαδιαία άνοδο. 

  Αυτή την ώρα, η τιμή του WTI, παραδόσεως Μαΐου, υποχωρεί 3,03% στα 19,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του brent σημειώνει πτώση 7,5% στα 27,38 δολάρια το βαρέλι.

  Τα στοιχεία της EIA αποκάλυψαν επίσης πως η συνολική αμερικανική παραγωγή αργού συρρικνώθηκε κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στα 12,3 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκε κατά 4,9 εκατομμύρια βαρέλια ενώ τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 6,3 εκατομμύρια βαρέλια.

  Δυσοίωνες προβλέψεις από την ΙΕΑ

  Πτώση ρεκόρ αναμένεται να σημειώσει φέτος η ζήτηση του πετρελαίου καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των πολιτών και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) στην τελευταία της έκθεση για την αγορά.

  Ειδικότερα, για το 2020 συνολικά η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 9,3 εκατ. Βαρέλια την ημέρα, με τον Απρίλιο μόνο να υποχωρεί κατά 29 εκατ. βαρέλια από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σε επίπεδα που τελευταία φορά είχαν παρατηρηθεί το 1995, αναφέρει η IEA στην έκθεση της.

  Η Υπηρεσία εκτιμά πάντως ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την τόνωση των οικονομιών αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για τον περιορισμό της παραγωγής αναμένεται να οδηγήσουν στη σταδιακά ανάκαμψη της ζήτησης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

  Σημειώνεται ότι η νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου έρχεται ενώ ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες - στο πλαίσιο του ευρύτερου σχήματος OPEC+ - κατέληξαν σε συμφωνία μείωσης της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, όγκος που αντιστοιχεί με περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

  Kυκλοφορεί μαζί με το FORBES
  Σάββατο 24 Απρ 2021