Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Απρ-2020 11:03

  Διορθώνει σήμερα το Χρηματιστήριο

  Διορθώνει σήμερα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διορθωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να ενθυλακώνει μέρος των κερδών του προηγούμενου διαστήματος, αναμένοντας παράλληλα και τη διαδικασία έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, η οποία άρχισε λίγο μετά τις 10:30.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 2,06% στις 615,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.494,18 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,33% στις 355,89 μονάδες.

  Από τα χαμηλά των 469 μονάδων στις 17 Μαρτίου, ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει άνοδο που φτάνουν το 27,7%, με την αγορά να προχωρά σε ενθυλάκωση μέρους αυτών των κερδών, βελτιώνοντας τη ρευστότητά της. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης, με τα ανοδικά ξεσπάσματά του από τα χαμηλά των 266 μονάδων στις 23 Μαρτίου, έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη της τάξεως του 37%.

  Η διαδικασία της ανάκαμψης αναμένεται να είναι αργή και με πολλά εμπόδια, έχουν επισημάνει τις τελευταίες ημέρες οι εγχώριοι αναλυτές, σε αντίθεση με άλλες "επαναφορές" στο παρελθόν που ήταν ανάλογες της σφοδρότητας της πτώσης. Και αυτό διότι ακόμη οι εκτιμήσεις για την πορεία προς την ομαλότητα της οικονομίας είναι ακόμη επισφαλείς, καθώς κρίσιμοι κλάδοι βρίσκονται ακόμη στην αδράνεια του lockdown.

  Πάντως η εστίαση σήμερα έχει στραφεί και στην έξοδο της χώρας στις αγορές, με την έκδοση 7ετούς ομολόγου, το οποίο και θα είναι επιλέξιμο στο  νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ (PEPP) καθώς και για τις πράξεις repo της κεντρικής τράπεζας. To αρχικό επιτόκιο τοποθετείται 230 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, ήτοι στο 1,8% με 1,9%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της έκδοσης θα κινηθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με το Capital.gr, τόσο η επικείμενη έκδοση όσο και εκείνες που θα ακολουθήσουν -στον βαθμό βέβαια που το επιτρέψει το διεθνές περιβάλλον- θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των "απωλειών” που θα προκύψουν από τις αυξημένες τρέχουσες δαπάνες. Οι εκδόσεις θα είναι σχετικά "μικρές” και... ευέλικτες για περαιτέρω χρήση στο άμεσο μέλλον.   

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 4,34%, με την Motor Oil και την Εθνική να χάνουν 3,88% και 3,90% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η πτώση σε Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Μυτιληναίος και Σαράντης.

  Οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, Φουρλή, Aegean, Titan, Coca Cola, OTE, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ ξεπερνά το 1%, με τον τελευταίο όμως να εμφανίζει έντονη νευρικότητα καθώς "επισκέπτεται" σποραδικά και τα θετικά εδάφη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ