Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 14-Απρ-2020 22:18

    Κατρακύλα 10% για το αργο

    Κατρακύλα 10% για το αργο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι τελευταίες αποφάσεις του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για τον περιορισμό της παραγωγής δεν κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές ότι θα επαναφέρουν την ισορροπία στην αγορά που γνωρίζει μια πρωτοφανή υποχώρηση της ζήτησης εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. 

    Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου έχασε 2,30 δολ. ή 10,3% και έκλεισε στα 20,11 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, έχοντας κατρακυλήσει νωρίτερα στο χαμηλό των 19,95 δολ. το βαρέλι.

    Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 30 Μαρτίου με το συμβόλαιο να συμπληρώνει τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις. Το συμβόλαιο έκλεισε παράλληλα μια ανάσα από το χαμηλό 18 ετών που σημείωσε στα 20,09 δολ. στις 30 Μαρτίου. 

    Η νέα κατρακύλα των τιμών έρχεται ενώ ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες - στο πλαίσιο του ευρύτερου σχήματος OPEC+ - κατέληξαν σε συμφωνία μείωσης της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, όγκος που αντιστοιχεί με περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

    Μαζί με την περικοπή παραγωγής εκ μέρους των ΗΠΑ, η οποία θα γίνει με όρους αγοράς και όχι κρατικής απόφασης, εκτιμάται ότι μείωση θα αγγίξει τα 19,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

    Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι μαζικές περικοπές ήρθαν πολύ αργά και είναι πολύ μικρές για να αντισταθμίσουν την υποχώρηση της ζήτησης που έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη παραμένουν ουαστικά "παγωμένες". 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ