Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 17:24

  Με… σπριντ στο τέλος το "άλμα" 3,5% του Χρηματιστηρίου

  Με… σπριντ στο τέλος το "άλμα" 3,5% του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Δυναμική ήταν η επαναφορά από την ανάπαυλα του Πάσχα των Καθολικών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού έκλεισε σήμερα με σημαντικά κέρδη και ισχυρή ώθηση από επιλεγμένους τίτλους, αν και η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω της εποχικότητας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,44% στις 628,19 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 608,77 μονάδων (+0,24%) και 628,19 μονάδων (+3,44%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 111 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,95%, στις 1.527,83 μονάδες, ενώ στο +4,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 851,99 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 368,16 μονάδες.

  Αν και μέχρι τις 16:00 η άνοδος στο ΧΑ έμοιαζε οριοθετημένη μεταξύ 1,5% και 2%, η πληροφορία ότι το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σύντομα στην έκδοση 7ετούς ομολόγου έδωσε ώθηση στην αγορά, η οποία διεύρυνε την άνοδό της. Η ακριβής ημερομηνία έκδοσης θα προσδιοριστεί από τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, ωστόσο η Ελλάδα ανέθεσε στις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale, την αναδοχή της έκδοσης.

  Στο μεταξύ, η αγορά έδειξε ότι ανέμενε την άκρως αρνητική πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ύφεση 10% στην ελληνική οικονομία, ήτοι τη μεγαλύτερη όλων των "ανεπτυγμένων" οικονομιών παγκοσμίως μετά το Σαν Μαρίνο. Ουσιαστικά είναι το δυσμενέστερο σενάριο το οποίο δέχεται η Κομισιόν, αλλά και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, που κάνουν λόγο για πιθανή απώλεια του ΑΕΠ της τάξης του 5%-10%.

  Πάντως, σε ερώτηση του Capital.gr προς εγχώριους αναλυτές για την αντίδραση της αγοράς, οι απαντήσεις συμφωνούσαν ότι λίγο έως πολύ η ελληνική αγορά έχει προεξοφλήσει αυτό το αρνητικό σενάριο, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που θεωρούν ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ ίσως να μην περιλαμβάνει την επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις ευρωπαϊκές αρχές. Σαφώς η ύφεση θα είναι βαθιά, εντούτοις αυτό που θα κρίνει την πορεία των εισηγμένων είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, με αρωγό φυσικά τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται.

  Όπως σημειώνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας είναι πότε θα αρθεί σταδιακά η καραντίνα για να μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη προσπαθεί να καλύψει τη ζημιά "εν κινήσει", ώστε να μην επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση και να επανέλθει γρήγορα η οικονομία όταν αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα. Φυσικά εκτός από το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην υγεία θα πρέπει να υπάρξει και σχέδιο για την επόμενη μέρα για τη γρήγορη επαναφορά της οικονομίας, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.

  Το ίδιο επισημαίνει και ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securitites, ο οποίος τονίζει ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά τις αρχικές δυσκολίες στην επίτευξη μιας ικανοποιητικής λύσης για όλα τα κράτη μέλη φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις και να υλοποιηθεί το πλάνο των τριών αξόνων δράσης που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.  Ως είθισται η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει τις αποφάσεις της αφού διαβουλευθεί εξαντλητικά. Αυτή η εξαντλητική διαδικασία αποτυπώθηκε στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης με τη στάση αναμονής των επενδυτών.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, τη μεγάλη διαφορά έκανε το +20,73% του Ελλάκτωρ, αλλά και το +11,11% της Aegean, οι οποίες ηγήθηκαν της ανόδου. Άλμα 9,86% έκανε και η Βιοχάλκο, με τον Titan στο τέλος, από αρνητικό πρόσημο να κλείνει στο +9,82%. Τα κέρδη σε Σαράντη και ΕΥΔΑΠ ξεπέρασαν το 6%, ενώ εκείνα των ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίου και Jumbo το 4%.

  Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και Motor Oil, ενώ άνω του 2% σε ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Φουρλή. Τα κέρδη σε ΟΛΠ, Πειραιώς και Alpha Bank περιορίστηκαν λίγο πάνω από το 1%, ενώ κάτω του 1% ήταν εκείνα σε ΟΠΑΠ, Εθνική και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Eurobank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ