Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 13:58

  Διατηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

  Διατηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά ανοδικά, αλλά χωρίς να δείχνει διάθεση δυναμικής ανάκτησης των 620 μονάδων, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και δεν λείπουν οι πωλητές που "διαταράσσουν" τα πρόσημα σε επιλεγμένους τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,65% στις 617,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.510,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,55% στις 367,40 μονάδες.

  Τηρουμένων των αναλογιών, δεδομένου του ότι η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα μετά το Πάσχα των Καθολικών αλλά και στη μέση της Μεγάλης Εβδομάδας των Ορθοδόξων, η συναλλακτική δραστηριότητα κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αποτυπώνοντας ότι οι αγοραστές εξακολουθούν να βρίσκονται στα τερματικά και επιλέγουν πολύ προσεκτικά τις θέσεις τους.

  Αν και είμαστε σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, η δραματική αλλαγή που έχει συμβεί στις συνθήκες της οικονομίας λόγω κορονοϊού, περιορίζει την επίδρασή τους στο ταμπλό. Γι' αυτό και όπως σημειώνεται από τους εγχώριους αναλυτές, μπορεί να μην επηρεάσουν σημαντικά τις αποτιμήσεις, αλλά είναι ένας πολύ καλός οδηγός για τις αντοχές των ισολογισμών σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες της οικονομίας.

  Όπως σημειώνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας είναι πότε θα αρθεί σταδιακά η καραντίνα για να μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία με το πιο σημαντικό μέλημα να είναι ο τουρισμός, που ουσιαστικά είναι και ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ. Είναι νωρίς ακόμα να προβλέψουμε το μέλλον παρ’ όλα αυτά είναι εφικτό να κερδηθεί ένα κομμάτι από την ζημιά με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για απώλειες που μπορούν να φτάσουν το 50%.

  Η πρόβλεψη για το συνολικό πλήγμα στο ΑΕΠ φτάνει το 10%, με την Ευρώπη να προσπαθεί να καλύψει την ζημιά "εν κινήσει", ώστε να μην επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση και να επανέλθει γρήγορα η οικονομία όταν αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα. Φυσικά εκτός από το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην υγεία, θα πρέπει να υπάρξει και σχέδιο για την επόμενη μέρα για την γρήγορη επαναφορά της οικονομίας, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει άλμα 10,10%, με τον Ελλάκτωρ και την Coca Cola να την ακολουθούν με άνοδο 6,93% και 4,47% αντίστοιχα. Άνω του 3% είναι η άνοδος σε ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο και Λάμδα και άνω του 2% σε Σαράντη, ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Εθνική.

  Τα κέρδη σε ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Πειραιώς ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Titan, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη, αλλά με ελεγχόμενες απώλειες, κινούνται οι ΟΤΕ, Eurobank και Φουρλής, με την Motor Oil να είναι στο -1,33%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ