Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 11:06

  Ενισχύεται η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Ενισχύεται η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:08

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Βελτιώνεται το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αυτήν την ώρα, με την αγορά να δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί υψηλότερα μετά την ανάπαυλα του Πάσχα των Καθολικών, παρακολουθώντας τους Ευρωπαίους να κάνουν βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και την επιστροφή στην ομαλότητα. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,80% στις 618,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 2,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.515,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,75% στις 371,78 μονάδες.

  Αν και το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης δεν ικανοποίησε τις αγορές, εντούτοις υπάρχει βελτίωση των προσδοκιών ότι σταδιακά οι Ευρωπαίοι θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους και θα παρουσιάσουν ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Άλλωστε, αυτό που γνωρίζουν οι αγορές τα τελευταία χρόνια είναι ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης λειτουργούν με μικρά βήματα προς την επίλυση των προβλημάτων και όχι με αποφασιστικές κινήσεις όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ.

  Το ίδιο επισημαίνει και ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securitites, ο οποίος τονίζει ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά τις αρχικές δυσκολίες στην επίτευξη μιας ικανοποιητικής λύσης για όλα τα κράτη μέλη φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις και να υλοποιηθεί το πλάνο των τριών αξόνων δράσης που έχει δοθεί στην δημοσιότητα.  Ως είθισται η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει τις αποφάσεις της αφού διαβουλευθεί εξαντλητικά. Αυτή η εξαντλητική διαδικασία αποτυπώθηκε στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης με τη στάση αναμονής των επενδυτών.

  Έτσι, και σήμερα, το κλίμα και στους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη είναι θετικό, με τους επενδυτές να λαμβάνουν υπόψη τους ότι αργά αλλά σταθερά οι κυβερνήσεις στη Γηραιά Ήπειρο εξετάζουν μια πορεία σταδιακής και αργής άρσης των περιορισμών, πιθανότατα μέσα στον Μάιο, αλλά και ένα δίχτυ ασφαλείας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από το παρατεταμένο lockdown.

  Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε με μεγάλη ακρίβεια πάνω στον εκθετικό κινητό μέσο των 30 ημερών κοντά στις 630 μονάδες. Η αποφόρτιση της ανόδου ενδεχομένως να λάβει χώρα έως τις 580 μονάδες, επίπεδο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο οχυρό στήριξης της αγοράς μετά την συσσώρευση που προηγήθηκε σε αυτές τις ζώνες τιμών. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι η άνοδος έγινε με σημαντική ενίσχυση τζίρου δίνοντας μια πιο στιβαρή δομή στο χτίσιμο της τάσης με τους ταλαντωτές να βρίσκονται στις ουδέτερες ζώνες και να μην υποδηλώνουν εξάντληση της τάσης. Επομένως η διορθωτική φάση της πρόσφατης ανόδου μπορεί να ολοκληρωθεί και με οριζόντια κίνηση, αναλώνοντας χρόνο δεδομένης και της εποχικότητας των χαμηλών τζίρων που παρουσιάζουν οι συναλλαγές στις τρεις συνεδριάσεις της Μ. Εβδομάδας.

  Ταμπλό 

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Βιοχάλκο σημειώνει κέρδη 6,26%, με τις Λάμδα, Coca Cola, Ελλάκτωρ και Aegean να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 4%. Κέρδη 3,69% σημειώνει η ΔΕΗ και 3,53% η ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 2% είναι η άνοδος σε Εθνική, Πειραιώς, ΟΛΠ και Μυτιληναίο.

  Η άνοδος σε Eurobank, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, ο Σαράντης χάνει 0,13% και η Motor Oil είναι στο -0,91%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ