Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Απρ-2020 16:06

  Με το βλέμμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ το Χρηματιστήριο

  Με το βλέμμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έντονη νευρικότητα επικρατεί αυτήν την ώρα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εμφανίζει μοιρασμένα πρόσημα στο ταμπλό, παρακολουθώντας τις πυκνές διεθνείς εξελίξεις, με τις ανησυχίες για το αποψινό Eurogroup να έχουν καμφθεί μετά και το νέο πακέτο στήριξης από τη Fed.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,10% στις 609,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 53,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.490,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,37% στις 366,95 μονάδες.

  Το ΧΑ παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τις έντονες διεργασίες σε διεθνές επίπεδο, και αντιδρά σε όλες τις ειδήσεις και διαρροές που έχουν να κάνουν με τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο οι κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν νέες στηρίξεις για τις οικονομίες τους, ενώ οι Ευρωπαίοι, περιμένουν στο Eurogroup που θα αρχίσει στις 18:00 να βρουν ένα κοινό σημείο επαφής και συμφωνίας.

  Και οι διαρροές από αυτές τις διεργασίες επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα τόσο στην ελληνική όσο και τις ευρωπαϊκές αγορές. Μέχρι τώρα, αν και υπάρχει κάποια συναίνεση για ένα πακέτο περί των 500 δισ. ευρώ, οι διαφορές για τη δομή και τους όρους διάθεσης αυτών των κεφαλαίων παραμένουν. Την ίδια ώρα, η προοπτική της αμοιβαιοποίησης του χρέους, μέσω ενός ευρωομολόγου, δεν υπάρχει στο τραπέζι, εξαιτίας της άρνησης της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών.

  Στην εγχώρια αγορά όμως, τόσο η Goldman Sachs όσο και η DBRS σήμερα επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες της αγοράς ότι θα καθυστερήσουν τα σχέδια εκκαθάρισης των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών. Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει σημαντικό όγκο τιτλοποιήσεων, ωστόσο οι δυσμενείς συνθήκες στην αγορά και η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο του Covid-19 στην εγχώρια οικονομία ενδέχεται να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, τονίζει η DBRS.

  Σε αλλαγές των εκτιμήσεών της για τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών καθώς και για την πορεία της κερδοφορίας τους προχώρησε και η Goldman Sachs μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου. Όπως σημειώνει αναμένει καθυστερήσεις στη μείωση των NPEs και "πάγωμα" των τιτλοποιήσεων, ενώ συνολικά, προβλέπει ότι συνολικά το 2020 και το 2021 θα είναι ζημιογόνα έτη για τον κλάδο, λόγω της ασθενέστερης δυναμικής στα προ προβλέψεων κέρδη και των πολύ μεγαλύτερων πιστωτικών απωλειών.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo σημειώνει απώλειες 3,08%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Titan, Μυτιληναίο και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει κέρδη 4,13%, με την Coca Cola να είναι στο +2,60%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Φουρλή, Σαράντη, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ