Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Απρ-2020 14:28

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:20

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να έφτασε στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης έως το +3,06%, αλλά τώρα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, καθώς οι θεσμοί δείχνουν να έχουν θέσει βέτο στην παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, εν μέσω μάλιστα πρωτοφανούς κρίσης που έχει προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού, ενώ και οι διαφορές των Ευρωπαίων για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας παραμένουν.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,73% στις 604,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,4 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.479,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,67% στις 359,18 μονάδες.
   

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι Θεσμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί στην προοπτική παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, λήγει στις 30 Απριλίου και την οποία ζητά η κυβέρνηση. Δεδομένων των εκτιμήσεων ότι η κρίση της πανδημίας θα τεθεί υπό έλεγχο Μάιο – Ιούνιο, οι θεσμοί ζητούν ο νέος πτωχευτικός νόμος να ψηφιστεί τον Ιούλιο και να εφαρμοστεί από την 1η/1/2021, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.  

  Την ίδια ώρα μπορεί το Eurogroup να αρχίζει στις 18:00, εντούτοις οι διεργασίες και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν σταματήσει μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης. Και οι διαρροές από αυτές τις διεργασίες επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα τόσο στην ελληνική όσο και τις ευρωπαϊκές αγορές. Μέχρι τώρα, αν και υπάρχει κάποια συναίνεση για ένα πακέτο περί των 500 δισ. ευρώ, οι διαφορές για τη δομή και τους όρους διάθεσης αυτών των κεφαλαίων παραμένουν. Την ίδια ώρα, η προοπτική της αμοιβαιοποίησης του χρέους, μέσω ενός ευρωομολόγου, δεν υπάρχει στο τραπέζι, εξαιτίας της άρνησης της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών.

  Στην εγχώρια αγορά όμως, τόσο η Goldman Sachs όσο και η DBRS σήμερα επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες της αγοράς ότι θα καθυστερήσουν τα σχέδια εκκαθάρισης των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών. Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει σημαντικό όγκο τιτλοποιήσεων, ωστόσο οι δυσμενείς συνθήκες στην αγορά και η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο του Covid-19 στην εγχώρια οικονομία ενδέχεται να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, τονίζει η DBRS.

  Σε αλλαγές των εκτιμήσεών της για τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών καθώς και για την πορεία της κερδοφορίας τους προχώρησε και η Goldman Sachs μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου. Όπως σημειώνει αναμένει καθυστερήσεις στη μείωση των NPEs και "πάγωμα" των τιτλοποιήσεων, ενώ συνολικά, προβλέπει ότι συνολικά το 2020 και το 2021 θα είναι ζημιογόνα έτη για τον κλάδο, λόγω της ασθενέστερης δυναμικής στα προ προβλέψεων κέρδη και των πολύ μεγαλύτερων πιστωτικών απωλειών.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Titan, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Μυτιληναίο, Λάμδα, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank κα Βιοχάλκο. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, η Coca Cola προσπαθεί να κρατήσει την αγορά με το +3,72% που καταγράφει, με τον Φουρλή και τον Σαράντη να κερδίζουν 2,10% και 1,22% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ, ενώ η Aegean δεν έχει πρόσημο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ