Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 17:28

  "Μάζεψε" στο τέλος τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

  "Μάζεψε" στο τέλος τα κέρδη του το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σημαντικά περιορίστηκαν στο τέλος τα κέρδη του χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο δεν μπόρεσε να απορροφήσει πλήρως τις απώλειες δεικτοβαρών τίτλων, όπως της Coca Cola και παρά τη στήριξη που είχε από τον Ελλάκτωρα και τον τραπεζικό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 609,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 595,44 μονάδων (-2,02%) και 615,61 μονάδων (+1,30%). Ο τζίρος έφτασε στα 75,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 70,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 14,6 εκατ. τεμάχια (τα 13,6 εκατ. από τη Eurobank).

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,64%, στις 1.482,08 μονάδες, ενώ στο +0,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 820,16 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,10% στις 365,59 μονάδες.

  Με ένα τόξο διακύμανσης που ξεπέρασε τις 20 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης σήμερα βρέθηκε εν μέσω αναταράξεων που προκάλεσε τόσο το άκαρπο Eurogroup όσο και η θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα. Έτσι ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης να χάνει έως και 2%, για να ανακάμψει λίγο μετά τις 11:00 και να κορυφώσει έως το +1,30% περίπου στις 16:00.

  Στο κλείσιμο όμως η αγορά επηρεάστηκε από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν επιλεγμένοι δεικτοβαρείς τίτλοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις λιανικές πωλήσεις. Ένας κλάδος που ήδη έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την αναστολή των δραστηριοτήτων που έχει επιφέρει η κρίση του κορονοϊού στην οικονομία (όχι μόνο την ελληνική).

  Επίσης, αυτό που συγκράτησε τους αγοραστές, οι οποίοι μάλιστα στο προηγούμενο διήμερο είχαν δείξει ότι παραμένουν στις επάλξεις των τερματικών τους, ήταν το άκαρπο Eurogroup και η δυστοκία των Ευρωπαίων να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας. Η αποτυχία των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε μία άμεση απάντηση για τη στήριξη των κοινωνιών και των οικονομιών τους εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης επιβάρυνε σήμερα το κλίμα.

  Κατά συνέπεια, αυτό που αναμένει πλέον η αγορά είναι το επόμενο Eurogroup που ορίσθηκε για αύριο Πέμπτη, το απόγευμα. Και σε αυτήν την περίπτωση, η παρέμβαση της ΕΚΤ φαίνεται ότι θα είναι καταλυτική. Σε σχετική της ενημέρωση, αναφέρεται ότι η Ευρωζώνη ενδεχομένως να χρειαστεί δημοσιονομικά μέτρα αξίας 1,5 τρισ. ευρώ αυτό το έτος για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, κάτι που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους διαφωνούντες και δημιουργεί κάποιες προσδοκίες στην αγορά.

  Πάντως, η υποστήριξη από τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να δώσει την πολυπόθητη εξαίρεση (waiver) της ελάχιστης απαίτησης πιστωτικής ποιότητας για τα χρεόγραφα που εκδίδει η Ελλάδα για αποδοχή ως ασφάλεια σε πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, δεν ήταν απούσα. Σύμφωνα με το Capital.gr, με τις χθεσινές της αποφάσεις, η ΕΚΤ δίνει στις ελληνικές τράπεζες "ανάσα" ρευστότητας 15 δισ. ευρώ και "αέρα" να χρηματοδοτήσουν με άνεση την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την τρέχουσα πανδημική κρίση. Υπενθυμίζεται πριν από τη χθεσινή απόφασή της, οι ελληνικές τράπεζες κατέθεταν τίτλους στο 120% για να πάρουν ρευστότητα στο 100%.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ ξεχώρισε με το +19,05% που σημείωσε, με τη Βιοχάλκο να ακολουθεί με το δικό της +9,33% και τη Motor Oil με το δικό της +6,62%. Κέρδη 5,24% σημείωσε η Eurobank, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος που κατέγραψαν οι Alpha Bank, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Κέρδη 1,98% για την Πειραιώς και 1,35% για την Εθνική, με τις Μυτιληναιο, Aegean, ΟΤΕ, Λάμδα, Φουρλή και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με ήπια άνοδο.

  Στον αντίποδα, το -5,70% της Coca Cola ήταν αυτό που συγκράτησε περισσότερο την άνοδο της αγοράς σήμερα, με την ΕΥΔΑΠ και τον Σαράντη να ακολουθούν με απώλειες 3,43% και 2% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ