Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 14:12

  Με χαμηλό τζίρο η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Με χαμηλό τζίρο η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διατηρεί τον ανοδικό του ρυθμό αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και η συναλλακτική δραστηριότητα δεν είναι και τόσο υψηλή, καταφέρνει να παραμένει πάνω από τις 600 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 3,93% στις 609,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 37,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,2 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 3,92% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.485,36 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 6,46% στις 354,08 μονάδες.

  Από τις 17 Μαρτίου, όταν και το ΧΑ είχε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο αυτής της κρίσης, στις 469 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη που ξεπερνούν το 21%, ενώ από τα χαμηλά των 266 μονάδων του τραπεζικού δείκτη στις 23 Μαρτίου, η άνοδος αγγίζει το 24%. Και σαφώς χωρίς η αγορά να έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη που κλονίστηκε λόγω της κρίσης του κορονοϊού, η ανάκαμψη της αγοράς δίνει κάποια θετικά μηνύματα στους αγοραστές.

  Όπως σημειώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, θα μιλούμε για περισσότερες προοπτικές ανάκαμψης εάν δούμε και τη συναλλακτική δραστηριότητα να αυξάνεται και να επαναδραστηριοποιούνται κεφάλαια που εξήλθαν στη μεγάλη βουτιά του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να συντρέχουν δύο σοβαρές παράμετροι: η κάμψη της πανδημίας του κορονοϊού και ένα ισχυρό πακέτο στήριξης της οικονομίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

  Η τελευταία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου να δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα την αγορά στα προ-κορονοϊού επίπεδα. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν οι εγχώριοι αναλυτές, το πλήγμα στην οικονομία είναι τεράστιο, με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται σε αναστολή. Η επόμενη μέρα σίγουρα θα αφήσει το στίγμα του κορονοϊού στη δραστηριότητά τους, όπως και στα κρατικά έσοδα και στην κατανάλωση.

  Έτσι, μπορεί η ανάκαμψη να αναμένεται έντονη, όταν αυτή έλθει, αλλά μακροπρόθεσμα, όπως τονίζει και η Societe Generale σήμερα, η κρίση του COVID-19 θα καταστήσει τις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, ακόμα πιο ευάλωτες σε περαιτέρω ασύμμετρες διαταραχές, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης εξετάσουν κάποια μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους.Η SocGen εκτιμά ότι οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα ανέλθουν στα 6,3 δισ. ευρώ με τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες για φέτος να εκτοξεύονται από το 1,3 δισ. ευρώ (ή το 0,7% του ΑΕΠ) στα 7,6 δισ. ευρώ ή το 4,4% του ΑΕΠ. Συμπεριλαμβανομένου του κόστους διάσωσης/ανακεφαλαιοποίησης, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας διαμορφώνονται φέτος στα 10,2 δισ. ευρώ ή το 5,9% του ΑΕΠ.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική και ο Φουρλής σημειώνουν κέρδη 9,65% και 9,52% αντίστοιχα, με τη Βιοχάλκο να είναι στο +8,62% και τις Aegean, Ελλάκτωρ, Σαράντη και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 7%. Άνω του +6% κινούνται οι Motor Oil και ΟΠΑΠ και άνω του 5% σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΛΠ.

  Η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα ξεπερνά το 4%, εκείνη των Μυτιληναίου, Coca Cola, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή το 3% και εκείνη των ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Titan το 2%. Κέρδη 1,79% για τον Titan, με τον ΟΤΕ να είναι χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ