Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Απρ-2020 17:28

  Με άλμα 8,5% διέσπασε τις 580 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Με άλμα 8,5% διέσπασε τις 580 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονα ανοδικά και πάνω από τις 580 μονάδες κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως δεν κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τη συναλλακτική του δραστηριότητα και να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα επαναδραστηριοποίησης των αγοραστών και επαναπροσέγγισης των 600 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 8,46% στις 586,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 545,57 μονάδων (+0,89%) και 586,49 μονάδων (+8,46%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 51,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 4,8 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 8,83%, στις 1.429,39 μονάδες, ενώ στο +5,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 774,98 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 8,95% στις 332,61 μονάδες.

  Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα σήμερα κινήθηκε στα επίπεδα που βρέθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, μια τόσο έντονα ανοδική κίνηση θα μπορούσε να έδινε ένα ιδιαιτέρως θετικό μήνυμα για την επανενεργοποίηση των αγοραστών. Ωστόσο, ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ξαναβρεθεί στα υψηλά του Μαρτίου και να βελτιώσει ελαφρώς τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

  Πάντως σήμερα ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την κύρια αντίσταση των 583 μονάδων, όπως και ο FTSE 25 εκείνη των 1.414 μονάδων, με τον τραπεζικό όμως να απέχει από τη δική του των 382 μονάδων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι για τον Γενικό Δείκτη η στήριξη είναι στις 530-534 μονάδες, του FTSE 25 στις 1.266 μονάδες και του τραπεζικού οι 299 μονάδες.

  Όπως αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, προς το παρόν κάθε αντίδραση που έχει παρατηρηθεί στην εγχώρια αγορά προέρχεται από… βραχυπρόθεσμη φθήνια ή από την αντανακλαστική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων. Επομένως, το ζητούμενο για την αλλαγή της τάσης παραμένει ο διεθνής παράγοντας και η ουσιαστική αλλαγή στα νούμερα εμφάνισης των κρουσμάτων αφού οι θεραπείες ή το εμβόλιο που θα έδινε μια δραστική απάντηση στο φαινόμενο φαίνεται να χρειάζεται ακόμα μερικούς μήνες.

  Πάντως, το volatility θα συνεχιστεί, εκτιμά ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, σημειώνοντας ότι είμαστε σε υπερπουλημένη ζώνη σε εβδομαδιαία γραφήματα. Τα επίπεδα είναι ικανά να δώσουν και πάλι μία ανοδική προσπάθεια προς τα υψηλά του τελευταίου διαστήματος. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα το πιο πιθανό είναι να έχουμε καλύτερες αποτιμήσεις μιας και η αγορά έχει προεξοφλήσει μεγάλη καταστροφή. Μπορεί να μην έχουμε ακόμα τα δεδομένα εκείνα του χρόνου και της ζημιάς παρ' όλα αυτά θυμίζουμε ότι η αγορά έχει επιστρέψει στην απόλυτη καταστροφή του 2015. 

  Αύριο, Τρίτη, περιμένουμε το σημαντικό Eurogroup που θα κρίνει τη συνέχεια στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη. Πιθανότατα να μην βρεθεί λύση άμεσα και να χρειαστεί εκ νέου και άλλη συνάντηση με τον ESM σε κάθε περίπτωση να παρέχει δίχτυ ασφαλείας, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, οκτώ τίτλοι του FTSE 25 έκλεισαν με διψήφια ποσοστά ανόδου, με τον Σαράντη να κλείνει στο +13,88%, τον Μυτιληναίο στο +1,31%, και τις Εθνική, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 10%.

  Τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Jumbo, Titan, ΔΕΗ, Πειραιώς και Βιοχάλκο ξεπέρασαν το 9%, με τον ΟΤΕ και τον Ελλάκτωρ να κλείνουν με άνοδο 8,34% και 8,16% αντίστοιχα. Άνω του 6% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΛΠ ενισχύθηκε κατά 5,89% και οι ΟΠΑΠ, Φουρλής και Τέρνα Ενεργειακή σημείωσαν κέρδη άνω του 4%. Η ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκε κατά 3,30%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ