Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Απρ-2020 10:47

  Πλησίον των 580 μονάδων οδηγούν το Χρηματιστήριο οι αγοραστές - άνοδος άνω του 6%

  Πλησίον των 580 μονάδων οδηγούν το Χρηματιστήριο οι αγοραστές - άνοδος άνω του 6%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:19

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αυξάνεται ο ανοδικός ρυθμός στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, ακολουθώντας το ιδιαίτερα θετικό κλίμα των ευρωαγορών, το οποίο τροφοδοτούν τα σημάδια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 6,71% στις 577,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 7,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.405,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 9,76% στις 335,11 μονάδες.

  Αν και το trading αυτής της εβδομάδας αναμένεται να ρίξει ρυθμούς, καθώς έχουμε εισέλθει στη Μεγάλη Εβδομάδα του Καθολικού Πάσχα, η αγορά δεν μπορεί να μην παρακολουθεί τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού. Και από την έναρξη του Απριλίου οι προσδοκίες ότι η πανδημία θα ξεπεράσει το σημείο αιχμής και τα νούμερα των κρουσμάτων θα αρχίσουν να παρουσιάζουν αισθητή κάμψη στην πορεία του μήνα, έχουν αυξηθεί. 

  Όπως αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, η κλίμακα στην οποία θα εμφανιστεί η κάμψη των κρουσμάτων (Ευρώπη και Αμερική) θα είναι και ο βασικός καταλύτης για την αλλαγή πλεύσης των αγορών. Ήδη υπάρχει μια αίσθηση αναμονής στις αγορές καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κορεσμός στις καμπύλες εμφάνισης κρουσμάτων με την Ελλάδα να βρίσκεται στην καλύτερη θέση όλων, λόγω της πολύ έγκαιρης λήψης μέτρων.

  Προς το παρόν κάθε αντίδραση που έχει παρατηρηθεί στην εγχώρια αγορά προέρχεται από… βραχυπρόθεσμη φθήνια ή από την αντανακλαστική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων. Επομένως, το ζητούμενο για την αλλαγή της τάσης παραμένει ο διεθνής παράγοντας και η ουσιαστική αλλαγή στα νούμερα εμφάνισης των κρουσμάτων αφού οι θεραπείες ή το εμβόλιο που θα έδινε μια δραστική απάντηση στο φαινόμενο φαίνεται να χρειάζεται ακόμα μερικούς μήνες.

  Τεχνικά, οι 515 μονάδες παραμένουν στην θέση τους ως βραχυπρόθεσμο πεδίο στήριξης και αυτό είναι ένα "θετικό νέο" για τους αγοραστές καθώς ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε για μια ακόμα φορά να υπερβεί τις 580 μονάδες χωρίς επιτυχία. Στην επιστροφή από την ζώνη αντίστασης ο Γενικός Δείκτης δεν "πλήρωσε" νέα χαμηλά, αντιθέτως περιορίστηκε σε μια μάλλον μετριοπαθή διόρθωση με περιορισμένους τζίρους, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει άλμα 10,78%, με τη Βιοχάλκο και την Alpha Bank να ακολουθούν με κέρδη 9,54% και 9,67% αντίστοιχα. Άνω του 8% είναι η άνοδος σε Μυτιληναίο, Πειραιώς, Eurobank, ΟΤΕ και ΔΕΗ, άνω του 7% σε Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα, και άνω του 6% σε Jumbo, Motor Oil και Ελλάκτωρ.

  Τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Titan, Σαράντη, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ ξεπερνούν το 5%, ο ΟΛΠ ενισχύεται κατά 4,45%, με τις Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με άνοδο 2,78% και 2,36% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ