Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Απρ-2020 13:55

  Συγκρατούν την άνοδο του Χρηματιστηρίου οι τράπεζες

  Συγκρατούν την άνοδο του Χρηματιστηρίου οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Οι πιέσεις που εκδηλώνονται στον τραπεζικό κλάδο έχουν περιορίσει σημαντικά τα κέρδη του γενικού δείκτη αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να προσεγγίσει τις 550 μονάδες πλέον απέχει αρκετά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,01% στις 541,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,4 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.314,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,84% στις 315,98 μονάδες.

  Οι πωλητές σταδιακά αυξάνονται, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό δείκτη από το +4,22% τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης να έχει υποχωρήσει έως και το -3,65%, διαγράφοντας ένα τόξο διακύμανσης πάνω από 25 μονάδες. Και αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά πόσο βραχυπρόθεσμα αντιμετωπίζεται ο κλάδος από τους επενδυτές, καθώς η ορατότητα παραμείνει το ζητούμενο μέσα στην κρίση του κορονοϊού.

  Μπορεί ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γεώργιος Ζαββός, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Capital.gr,  να ανέφερε ότι η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι πολύ ικανοποιητική, αλλά η αγορά δεν δείχνει να πείθεται, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τη διάρκεια της κρίσης. Πάντως, ο κ Ζαββός τόνισε ότι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι πλήρως διασφαλισμένη, δεν έχει ανακύψει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες.  

  Πάντως, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, παρά τις αναταράξεις, βλέπουμε την αγορά τις τελευταίες ημέρες να σταθεροποιεί τα επίπεδα μεταξύ 510-550 μονάδων, χωρίς μάλιστα να έχει τις βοήθειες από ξένα χαρτοφυλάκια. Η δραστηριοποίηση των ξένων φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει και το ενδιαφέρον για νέες τοποθετήσεις, αν και υπάρχει λόγω των αποτιμήσεων, δεν έχει υλοποιηθεί, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις αγορές του πλανήτη. Η έκθεση σε αγορές, όπως η ελληνική, που είναι μικρές, ρηχές και αναδυόμενες δεν είναι, άλλωστε, ενδεδειγμένη για χαρτοφυλάκια που θα πρέπει να προστατεύσουν τις θέσεις τους στις πιο σταθερές αναπτυγμένες αγορές. Εκεί αποδίδεται από πολλούς αναλυτές η αδυναμία της αγοράς να ανακτήσει με πιο γοργά βήματα το χαμένο έδαφος.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ σημειώνει κέρδη 4,78% παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στον δείκτη, όπως άλλωστε και τα άνω του 3% κέρδη σε Ελλάκτωρ, Jumbo και Aegean. Ο ΑΔΜΗΕ και η Motor Oil σημειώνουν κέρδη 2,62% και 2,36% αντίστοιχα, με τις Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια κέρδη καταγράφουν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

  Στον αντίποδα, η Εθνική υποχωρεί κατά 3,88%, με την ΕΧΑΕ και τη Eurobank να ακολουθούν με -2,41% και -2,03% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Φουρλή, Πειραιώς και Titan, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Alpha Bank και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή η Βιοχάλκο. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ