Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 14:04

  Μεγάλη πτώση με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

  Μεγάλη πτώση με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά σε αρνητικά εδάφη, χωρίς υψηλό τζίρο, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα που προκάλεσε η προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου, ότι έπονται δύο οδυνηρές εβδομάδες για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 2,96% στις 541,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.315,28 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 5,66% στις 338,38 μονάδες.

  Οι διεθνείς αγορές δείχνουν να αποτυπώνουν τις ανησυχίες που έχουν κλιμακωθεί από τα τελευταία σχόλια του αμερικανού προέδρου, Ντ. Τραμπ, ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα περάσει δύο οδυνηρές εβδομάδες, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει κύμα risk off στις διεθνείς αγορές, καθώς ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την αμερικανική οικονομία.

  Δείγμα του risk off αυτού ήταν και η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά την οποία αντλήθηκαν 487,5 εκατ. ευρώ με αυξημένο επιτόκιο στο 0,30%, από 0,05% στην προηγούμενη έκδοση του Φεβρουαρίου. Η ζήτηση κάλυψε 1,35 φορές την προσφορά, από 1,70 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.

  Άλλωστε, ο κίνδυνος δεν έχει φύγει ούτε πάνω από την Ευρώπη, η οποία, όπως επισήμανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, αντιμετωπίζει το φάσμα μιας νέας κρίσης χρέους εάν οι κυβερνήσεις δεν ακολουθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών. Ο διοικητής της ΤτΕ τάχθηκε και υπέρ της έκδοσης κοινών ομολόγων ("ευρωομολόγου"), στα οποία αντιτίθενται οι χώρες που ακολουθούν πιο συντηρητική δημοσιονομική "γραμμή".

  Βέβαια, η Ελλάδα, κατά την UBS, μπορεί να μετριάσει το σοκ της πανδημίας στην οικονομία της σε κάποιο βαθμό μέσω του μεγάλου αποθέματος ρευστότητας που διατηρεί, αλλά οι αξιολογήσεις της από τους οίκους είναι πιθανό να παραμείνουν στη ζώνη του "BB" και κάτω από το investment grade. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ένταξη της χώρα στο έκτακτο QE "θωρακίζει" το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και έτσι δεν… ενοχλεί στην τρέχουσα φάση, το γεγονός ότι απομακρύνεται το ορόσημο της "επενδυτικής βαθμίδας".

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και η Alpha Bank σημειώνουν απώλειες 6,51% και 6,16% αντίστοιχα, με τον ΟΠΑΠ να είναι στο -5,77% και τη Eurobank στο -5,29%. Οι απώλειες στην Εθνική φτάνουν το 4,92%, στον ΟΤΕ το 4,10%, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, Aegean, Jumbo, ΕΧΑΕ, Λάμδα και Ελλάκτωρ.

  Η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Φουρλή, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil ξεπερνά το 2%, ενώ εκείνη των ΑΔΜΗΕ, Σαράντη και ΟΛΠ το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ