Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 15:23

  Από το +4% σε αρνητικό έδαφος το Χρηματιστήριο

  Από το +4% σε αρνητικό έδαφος το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σημαντικά έχουν περιοριστεί τα κέρδη αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εμφανίζει χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς οι αγοραστές κινούνται επιλεκτικά και προσεκτικά συντηρώντας μια μετριοπαθή αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,57% στις 561,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 47,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.361,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,98% στις 359,82 μονάδες.

  Αν και η άνοδος, ειδικά σε επιλεγμένους τίτλους, είναι έντονη, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα "μαρτυρά" κυρίως την απουσία των πωλητών, παρά την ισχυρή παρουσία των αγοραστών. Αυτό φυσικά κρίνεται θετικό από τους εγχώριους αναλυτές, δεδομένου του ότι η πλειονότητα των traders στην αγορά τελευταία είναι βραχυπρόθεσμοι, οι οποίοι έχουν αρκετούς λόγους να προχωρήσουν σε ενθυλάκωση μέρος των κερδών του τρίτου δεκαημέρου του μήνα.

  Είναι σαφές όμως ότι η επιφυλακτικότητα στην αγορά είναι μεγάλη, καθώς μπορεί η πορεία της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας να βρίσκεται στο θετικό σενάριο, εντούτοις οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες. Εάν όμως επιβεβαιωθεί στο έπακρο η τάση που διαμορφώνεται, τότε η οικονομία σταδιακά θα επανέρχεται στην κανονικότητα, περιορίζοντας το μεγάλο πλήγμα στο πρώτο μισό του έτους.

  Αυτή είναι η προσδοκία που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά, όπως και το ότι τόσο οι ελληνικές όσο και οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα δείξουν μεγάλο βαθμό ευελιξίας αναφορικά με τις υποχρεώσεις των εισηγμένων. Τόσο ο τραπεζικός κλάδος, όσο και εκείνοι οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο από τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας, θα λάβουν σημαντικές βοήθειες προκειμένου να ξεπεράσουν αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες.

  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ελληνικές τράπεζες, όπως επιβεβαίωσε τις τελευταίες ημέρες και η JP Morgan μιλώντας με τις διοικήσεις, ότι αναμένουν ανάκαμψη V στην ελληνική οικονομία, μόλις περάσει η μεγάλη κρίση του κοροναϊού. Ένα τέτοιο σενάριο θα είναι θετικό, ενώ οι φόβοι για παρατεταμένοι ύφεση θα εξαλειφθούν και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα υλοποιηθεί στο ταμπλό.

  Ταμπλό

  Σε αυτό το πλαίσιο τώρα, η Εθνική σημειώνει κέρδη 7,63%, η Aegean και η Coca Cola ενισχύονται κατά 5,99% και 5,19% αντίστοιχα, ενώ Πειραιώς και ΔΕΗ έχον περιορίσει στο +4,48% και +4,07% αντίστοιχα. Λίγο πάνω από το +3% είναι η άνοδος σε Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια, η Λάμδα κερδίζει 1,25%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Jumbo, Motor Oil, ΟΛΠ και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ χάνει 4,40%, η Eurobank είναι στο -3,37%, με τις ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ να χάνουν 2,39% και 2,62% αντίστοιχα. Ο ΟΤΕ χάνει 1,07%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Titan, ΑΔΜΗΕ και Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ