Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 11:40

  Citi: Ερχεται μαζικό "ψαλίδι" στα μερίσματα των εισηγμένων

  Citi: Ερχεται μαζικό "ψαλίδι" στα μερίσματα των εισηγμένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  H στρατηγική της επένδυσης σε μερίσματα αποτελούσε πάντα ένα καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας, με αρκετούς διεθνείς οίκους να συστήνουν τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών με γενναιόδωρη μερισματική πολιτική και σε αυτή την τρέχουσα κρίση. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις λόγω των lockdowns αναμένεται πλέον να οδηγήσουν πολλές από αυτές σε σημαντική μείωση των μερισμάτων που θα διανείμουν ή και σε ολική ακύρωσή τους.

  Όπως σημειώνει σε νέο report της η Citigroup, τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή (EPS) αναμένεται να μειωθούν κατά 50% το 2020 λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία. Οι ήδη υψηλοί δείκτες διανομής κερδών, σε συνδυασμό με την επικέντρωση πλέον των εισηγμένων στη στήριξη των ισολογισμών τους και των εργαζομένων τους, σημαίνει ότι οι μερισματικές αποδόσεις στην περιοχή της Ευρώπης αναμένεται επίσης να μειωθούν κατά 50%. 

  Όπως εξηγεί η αμερικανική τράπεζα, οι οικονομολόγοι της αναμένουν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,6% το 2020 και αυτό συνεπάγεται μείωση κατά 50% των ευρωπαϊκών EPS. Οι μερισματικές αποδόσεις δεν μειώνονται συνήθως όσο τα κέρδη ανά μετοχή. Στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/2008 υποχώρησαν κατά ένα τρίτο. Ωστόσο στην τρέχουσα κρίση η μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, κατά την εκτίμηση της Citi καθώς η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ολικό lockdown. Ήδη πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, οι δείκτες διανομής κερδών των εισηγμένων στην περιοχή της Ευρώπης ήταν πολύ υψηλοί.

  Επίσης, όπως τονίζει, και οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν αρχίζει και παρεμβαίνουν στο ζήτημα της διανομής μερισμάτων. Η ΕΚΤ έχει ήδη συστήσει στις τράπεζες της ευρωζώνης να μην προχωρήσουν φέτος σε διανομή μερισμάτων και σε επαναγορές μετοχές. 

  Και άλλες αρχές έχουν κάνει παρόμοιες συστάσεις. Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τις επιχειρήσεις στις οποίες έχει μερίδιο, να μην διανείμουν μέρισμα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ασκούνται πιέσεις στις εποπτικές αρχές να σταματήσουν τις τράπεζες από το να διανέμουν μερίσματα. Γενικότερα, στην περιοχή της Ευρώπης η στήριξη των εργαζομένων των επιχειρήσεων προέχει πλέον της διανομής μερισμάτων. Ακόμη και εταιρείες που μπορούν με βάση τα διαθέσιμά τους να διανείμουν μέρισμα δεν θα το κάνουν, σημειώνει η Citi. Είναι προτιμότερη η διατήρηση των μετρητών για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και οι μέτοχοι δεν αναμένεται να πιέσουν προς διαφορετική κατεύθυνση, όπως επισημαίνει. Είναι πολύ πιο εύκολο για ένα διοικητικό συμβούλιο να μειώσει το μέρισμα εάν άλλα Δ.Σ εταιρειών κάνουν το ίδιο. 

  Όλα τα παραπάνω οδηγούν τη Citi να εκτιμήσει ότι τα μερίσματα θα μειωθούν πολύ περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους κρίσης και αρχικά προβλέπει "ψαλίδι" κατά τουλάχιστον 50%.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * ΕΚΤ: Οι τράπεζες να μην διανείμουν μέρισμα τουλάχιστον έως την 1η Οκτωβρίου 2020

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ