Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 11:20

  Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η ανάκαμψη

  Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η ανάκαμψη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Έντονα ανοδικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα του μήνα, εντός του οποίου έφτασε στις 469 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται και πάλι της ανάκαμψης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 3,69% στις 579,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 4,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.404,17 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 7,50% στις 379,32 μονάδες.

  Το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου το ΧΑ είχε τελείως διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με τις υπερβολές που υπήρξαν στις αρχές, ή στα τέλη του Φεβρουαρίου. Από τις 469 μονάδες της 17ης Μαρτίου, σήμερα ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλησίον των 580 μονάδων, προσπαθώντας να βελτιώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, ενώ ο τραπεζικός δείκτης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, τα οποία επιδρούν στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Προς το παρόν αυτό που αναγνωρίζεται ως θετική ένδειξη στην αγορά είναι η ανοδική απομάκρυνσή του κατά τουλάχιστον 20% από τη βάση του.

  Είναι σαφές, όπως είχε τονιστεί πολλάκις από τη στήλη, ότι η πτώση του περασμένου διαστήματος ήταν υπερβολική, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις ήταν σε αρκετές περιπτώσεις χειρότερες ακόμη και από την εποχή που η χώρα λίγο έλειψε να βγει από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Ωστόσο, αυτό που ενεργοποίησε τους αγοραστές στο τελευταίο διάστημα, ήταν η διάθεση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, ειδικά εκείνες του τραπεζικού κλάδου, να δείξουν ελαστικότητα στους κεφαλαιακούς στόχους λόγω των ειδικών συνθηκών. Αυτή η στάση βοήθησε στο να καμφθούν ελαφρώς οι ανησυχίες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες αποτελούν και τον βασικό καταλύτη πολλών αγοραστών σε αυτά τα επίπεδα.

  Αν και τις προηγούμενες ημέρες το ΧΑ έδειχνε να διαφοροποιείται από τις ευρωπαϊκές αγορές, το θετικό κλίμα σήμερα σαφώς και λειτουργεί υποστηρικτικά. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται έντονα ανοδικά, με ώθηση από το χθεσινό "ράλι" στην Wall Street, κυρίως όμως από στοιχεία που δείχνουν ότι η μεταποίηση στην Κίνα άρχισε να ανακάμπτει τον Μάρτιο.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 11,74%, με την Alpha Bank, την Εθνική και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 7% και τις Aegean, Βιοχάλκο, Coca Cola και Jumbo με κέρδη άνω του 5%. Άνοδο που ξεπερνά το 4% σημειώνουν οι Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια, και το 3% οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

  Ο Titan κερδίζει 2,87%, οι Motor Oil, Φουρλής και Σαράντης σημειώνουν άνοδο άνω του 1%, με την Τέρνα Ενεργειακή και τον ΟΤΕ να είναι στο +0,68% και +0,27% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ χάνει 0,55% και η ΕΥΔΑΠ σημειώνει απώλειες 1,02%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ