Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 17:27

  Ώθηση από το τραπεζικό +5% έλαβε το Χρηματιστήριο

  Ώθηση από το τραπεζικό +5% έλαβε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Καθοριστική ήταν σήμερα η συμβολή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος κατάφερε να υψώσει άμυνες κόντρα αφενός στο αρνητικό κλίμα της Ευρώπης και αφετέρου της πτώσης αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, και να οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ανοδική τροχιά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,43% στις 558,70 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 539,84 μονάδων (-2%) και 560,02 μονάδων (+1,66%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 646 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,78%, στις 1.348,96 μονάδες, ενώ στο -0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 751,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,03% στις 352,84 μονάδες.

  Αν και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, οι πιέσεις έφεραν τον Γενικό Δείκτη πλησίον των 540 μονάδων, το θετικό γύρισμα του τραπεζικού κλάδου, οδήγησε την αγορά από τις 12:30 μέχρι τη λήξη σε θετικά εδάφη και μία ανάσα από τις 560 μονάδες. Ο κλάδος, ο οποίος δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την πρόσφατη βουτιά, δείχνει σταδιακά να κλείνει την "ψαλίδα" από την υπόλοιπη αγορά, χωρίς όμως να έχει καταφέρει ακόμη να περάσει πάνω από το παλαιό ιστορικό του χαμηλό.

  Σύμφωνα μάλιστα, με χρηματιστηριακές πηγές, το "καύσιμο" για την αλλαγή του κλίματος στην αγορά είναι η πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα δώσουν σημαντικά περιθώρια στις τράπεζες αναφορικά με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) αλλά και τον σχηματισμό των προβλέψεων. Αυτή η προοπτική, η οποία αποκτά όλο και περισσότερες πιθανότητες, έχει "ξεκλειδώσει" τους αγοραστές στον κλάδο, ο οποίος παρά την ανάκαμψη της προηγούμενης εβδομάδας, ακόμη αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις στις αποτιμήσεις του.

  Πάντως, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, οι διαχειριστές πλέον κινούνται σε μια λογική αναδιαρθρώσεων έχοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής των επιπτώσεων της κρίσης που θα τους δώσει τη δυνατότητα να κινηθούν ανοδικά αν το επιτρέψει η κατάσταση και δεν θα διαλυθούν αν τα πράγματα επιμείνουν απαισιόδοξα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι και η ψυχολογία θα παραμείνει ιδιαίτερα εύθραυστη στα ακούσματα των νέων κρουσμάτων αλλά και της προόδου στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φαρμάκου που θα έθετε τέλος σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια της ανθρωπότητας. 

  Στο μεταξύ, η κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες με τα μέτρα που παίρνει προκειμένου να αποτρέψει όσο μπορεί κλείσιμο επιχειρήσεων ή απολύσεις εργαζομένων. Οι προσπάθειες αυτές έχουν κριθεί θετικά από την αγορά, αν και η πλήρης αναχαίτιση των απωλειών δεν είναι δυνατό να επέλθει, καθώς όπως σημειώνεται από τους εγχώριους αναλυτές, η ύφεση θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του lockdown.

  Βέβαια, η επιφυλακτικότητα των αγοραστών είναι και παρούσα και έντονη, καθώς όπως αναφέρει σήμερα και ο αναλυτής Απ. Μάνθος, το ερώτημα για το αν είδαμε όντως τον πάτο της αγοράς παραμένει. Όπως αναφέρει ο ίδιος, για να μπορέσουμε να πούμε ότι ο πάτος της αγοράς έχει ήδη διαμορφωθεί πέριξ των 470 μονάδων, θα χρειαστεί μια χρονική επιβεβαίωση τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. Προς το παρόν αυτό που αναγνωρίζουμε ως θετική ένδειξη στον δείκτη είναι η ανοδική απομάκρυνσή του κατά τουλάχιστον 20% από τη βάση του.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημείωσε άλμα 8,31%, με την ΕΧΑΕ να κλείνει στο +5,97% και τις Jumbo και Eurobank στο +4,96% και στο +4,79% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Motor Oil και Πειραιώς, και άνω του 2% σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Στο +1,36% έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Φουρλής, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο, η οποία αναστέλλει τη λειτουργία των εργοστασίων της, λόγω κορονοϊού, υποχώρησε κατά 6,69%, με την Aegean να ολοκληρώνει με απώλειες 2,39%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντη, ενώ μικρές απώλειες σημείωσαν οι Titan και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή η Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ