Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 15:16

  Περαιτέρω πτώση των αμερικανικών μετοχών "βλέπει" η Bernstein

  Περαιτέρω πτώση των αμερικανικών μετοχών "βλέπει" η Bernstein
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ δεν έχει δει ακόμη "τον πάτο του βαρελιού” ως απόρροια του sell-off που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, προειδοποιούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Sanford C. Bernstein, προσθέτοντας ότι δεν είναι όλες οι μετοχές φθηνές.

  "Είμαστε επιφυλακτική σχετικά με το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας και υποψιαζόμαστε ότι δεν σηματοδοτεί τον ‘πάτο’ της πρόσφατης πτώσης”, αναφέρουν σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα οι αναλυτές της Bernstein με επικεφαλής τον Inigo Fraser-Jenkins. "Εξακολουθεί να επικρατεί τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της περιόδου αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας στις μεγάλες οικονομίες", αναφέρουν.

  Όπως σημειώνουν, παρότι ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 10% την προηγούμενη εβδομάδα, συμμετέχοντας στην ανοδική κίνηση των αγορών διεθνώς, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι το πακέτο στήριξης των 2 τρισ. δολαρίων που ενέκριναν οι ΗΠΑ και οι νέες διαβεβαιώσεις στήριξης της οικονομίας από την Federal Reserve θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν μια βαθιά ύφεση, η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει σε κρίσιμο στάδιο.

  Η Bernstein επισημαίνει ότι μέχρι να αρθούν τα μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας και οι καταναλωτές αρχίσουν και πάλι να ξοδεύουν, είναι απίθανο να ενισχυθεί σημαντικά η ζήτηση ώστε να τονώσει τις μεγάλες οικονομίες.

  Προσθέτει επίσης ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα είναι σε φάση να ξεκινήσουν την άρση των περιορισμών, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα δεδομένου ότι η πανδημία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στην Ισπανία και στην Ιταλία το Σαββατοκύριακο, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε απρόσμενα την πρόθεσή του να θέσει ξανά σε λειτουργία την οικονομία μέχρι το Πάσχα.

  Αναφορικά με τις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχικών αξιών, και λαμβάνοντας υπόψη την "άνευ προηγουμένου” πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, η Bernstein σημειώνει ότι είναι αθέμιτο να συγκρίνονται οι δείκτες PE (τιμή προς κέρδη) με τα ιστορικά επίπεδα των μετοχών και πως είναι προτιμότερο να εστιάσει κανείς στα προσδοκώμενα ασφάλιστρα κινδύνου.

  Η Bernstein αναμένει τα ασφάλιστρα κινδύνου επί της κερδοφορίας των αμερικανικών εταιρειών -ή τις αποδόσεις των μετοχών που ξεπερνούν αυτές των κρατικών ομολόγων- να διαμορφωθούν στο 6,5% το 2021, ποσοστό κοντά στα υψηλά που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες κρίσεις, αλλά όχι υψηλότερα. Ως εκ τούτου, προσθέτουν ότι "μια ανοδική κίνηση της αγοράς δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στο επιχείρημα των αποτιμήσεων, στην παρούσα φάση”.

  Κατά τις προσυνεδριακές συναλλαγές της Δευτέρας, στο ταμπλό της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς επικρατεί νευρικότητα και διακυμάνσεις, ενώ στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά, καθώς η τιμή του πετρελαίου καταγράφει νέα πτώση και οι μεγάλες τράπεζες έχουν αναβάλλει τις καταβολές μερισμάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ