Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 08:52

  A-Quant: Η μεγάλη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί στην αγορά συναλλάγματος

  A-Quant: Η μεγάλη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί στην αγορά συναλλάγματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να επικρατεί στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. To αμερικανικό νόμισμα εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αδύναμο την περασμένη εβδομάδα ενώ η έντονη διαμάχη που φαίνεται να έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ευρωζώνης γύρω από την έκδοση ευρωομολόγων θα επιφέρει προβληματισμούς και για το Ευρώ. Η μεγάλη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα με πιθανή ενδυνάμωση των ασφαλών καταφυγίων του δολαρίου και του γιεν.

  EURUSD

  Καθαρά ανοδική εβδομάδα είδαμε για το EURUSD, που από το 1.07 ανέκαμψε εντυπωσιακά και έκλεισε στο 1.1137. Το αμερικανικό νόμισμα υπέφερε αρκετά αφού η πανδημία του κορωνοϊού έχει μεταφερθεί για τα καλά στις ΗΠΑ, που βρίσκονται πλέον στην πρώτη θέση των κρουσμάτων παγκοσμίως με 17-20 χιλ. νέα κρούσματα κάθε μέρα. Από την πλευρά της Ευρώπης όμως, έντονες ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωζώνης προκάλεσε η αντίθεση της Γερμανίας και της συν αυτή χώρες στη έκδοση ενός κορωνο-ομολόγου που θα ανακούφιζε τις χώρες του Νότου και κυρίως την Ισπανία και την Ιταλία που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία. Οι χώρες του Νότου αντέδρασαν με σφοδρότητα και έτσι αυτός ο προβληματισμός αναμένεται ίσως να ασκήσει πιέσεις στο EUR το οποίο αν πέσει κάτω από το 1.1020 θα έχει πολλές πιθανότητες να εισέλθει σε πτωτικό κανάλι και πάλι. Αναμένουμε την Τετάρτη, ανακοινώσεις που θα δείξουν εν πολλοίς την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας το μήνα Μάρτιο καθώς και την Παρασκευή τα NFPs. Επίσης αναμένουμε τους δείκτες τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης την Τρίτη και την ανεργία στη Γερμανία την Τετάρτη ώστε να έχουμε μια ιδέα της κατάστασης και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

  GBPUSD

  Μετά τα χαμηλά αρκετών δεκαετιών στην περιοχή του 1.1450, η ισοτιμία GBPUSD ανέκαμψε και έκλεισε κοντά στο 1.2450 σε μία από τις πιο ανοδικές εβδομάδες όλων των εποχών. Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αδυναμία του δολαρίου παρά στη δύναμη της στερλίνας αφού τα οικονομικά αποτελέσματα στο ΗΒ  της προηγούμενης εβδομάδας δεν ήταν θετικά. Επιπλέον και οι δύο χώρες βυθίζονται στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού αφού τα μέτρα που πήραν ήταν με σημαντική καθυστέρηση. Μια επαναφορά της στερλίνας προς την περιοχή του 1.20 και πάλι δεν είναι απίθανη χωρίς βέβαια να αποκλείονται και εκπλήξεις αφού η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή.

  USDJPY

  Μεγάλη πτώση για την ισοτιμία USDJPY που την περασμένη Δευτέρα άνοιξε στο 110.76 και έκλεισε την Παρασκευή στο 107.91, χάνοντας 300 pips περίπου. Το JPY αποτέλεσε πιο ασφαλή επιλογή σε σχέση με το δολάριο ενώ το επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έπεσε ξανά κάτω από το 0.7%. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, νωρίς το πρωί της Δευτέρας μείωσε το επιτόκιο των ρέπος 7 ημερών από το 2.4% στο 2.2% και επιπλέον διοχέτευσε 50 δις γουάν στις χρηματαγορές μέσω αυτών των ρέπος. Παρ’όλα αυτά, η ισοτιμία συνεχίζει να πιέζεται και έτσι η πτώση έχει πιθανότητες να συνεχιστεί με τη στήριξη του 105 να βρίσκεται στο επίκεντρο.

  EURJPY

  Εμφανώς ανοδική η εβδομάδα για το EURJPY που ενώ ξεκίνησε από το 118.42, κατάφερε να κλείσει πάνω από το 120, στο 120.17. Νωρίς αυτήν την εβδομάδα πάντως έχει ανοίξει σημαντικά χαμηλότερα, κινούμενο στην περιοχή του 119 και φαίνεται να έχει μπει στο γνωστό κανάλι των τελευταίων εβδομάδων, μεταξύ 118 και 120. Μα γνωστά τα θέματα στην Ευρωζώνη πάντως, δεν αποκλείεται η ισοτιμία να πιεστεί περαιτέρω.

  EURGBP

  Καθοδική κίνηση για το EURGBP την προηγούμενη εβδομάδα με κλείσιμο στο 0.8933, αρκετά κάτω από το ψυχολογικό όριο της τιμής του 0.90. Πολλά και σημαντικά τα προβλήματα στη συνοχή της Ευρωζώνης, με έντονη διαμάχη των χωρών Βορρά – Νότου και έτσι δεν αποκλείεται η ισοτιμία να δεχτεί κι άλλες πιέσεις.

  USDCAD

  Σημαντική διόρθωση είδαμε για την ισοτιμία USDCAD που διέκοψε το ανοδικό ράλι των τελευταίων εβδομάδων. Το άνοιγμα ήταν στο 1.4353 και το κλείσιμο στο 1.3970 αλλά νωρίς το πρωί της τρέχουσας Δευτέρας, η ισοτιμία έχει ανακάμψει και έχει επανακτήσει το 1.40. Η Τράπεζα του Καναδά μείωσε τα επιτόκια την περασμένη Παρασκευή από το 0.75% στο 0.25% αλλά αν η πιθανή αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου οδηγήσει το USDCAD κάτω από 1.40 και πάλι, η ισοτιμία θα μπει σε κανάλι έντονης διόρθωσης και ίσως δούμε ακόμα χαμηλότερες τιμές. Επίσης οι τιμές του πετρελαίου θα παίξουν σημαντικό ρόλο γιατί όσο πιέζονται, τόσο θα πιέζεται και το δολάριο Καναδά.

  USDCHF

  Μεγάλη πτώση σημείωσε η ισοτιμία USDCHF την περασμένη εβδομάδα που από το 0.9853 έκλεισε κοντά στο 0.95, χάνοντας σχεδόν 350 pips. Το αδύναμο δολάριο φάνηκε κι εδώ αλλά και η Ελβετία δεν τα πάει καλύτερα αφού την τρέχουσα Δευτέρα βρίσκεται στο νούμερο 9 στη λίστα κρουσμάτων παγκοσμίως, με 300 νεκρούς, παρ’όλο το μικρό σχετικά πληθυσμό της. Συνεπώς οι περισσότερες πιθανότητες είναι να δούμε σταθεροποιητικές προς πτωτικές τάσεις.

  AUDUSD

  Σημαντική άνοδο είδαμε για το AUDUSD την εβδομάδα που πέρασε αφού από την περιοχή του 0.58, η ισοτιμία έκλεισε την Παρασκευή στο 0.6162. Η Αυστραλία έχει μικρό σχετικά αριθμό κρουσμάτων και νεκρών (μόλις 17 οι νεκροί) από την πανδημία και σε συνδυασμό με τη σταδιακή άρση της καραντίνας στην Κίνα φαίνεται να ανακάμπτει σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη και ειδικά σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που επί του παρόντος βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα του κορωνοϊού. Αν το αμερικανικό νόμισμα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις τότε η ισοτιμία θα σκαρφαλώσει ακόμα ψηλότερα και η τάση αυτή θα ενισχυθεί αν μεσοβδόμαδα θα αποτελέσματα των δεικτών PMI της Κίνας είναι ενθαρρυντικά.

  SP500

  Ανοδική διόρθωση για τον αμερικανικό δείκτη SP500 την περασμένη εβδομάδα, με κλείσιμο στις 2,520 μονάδες και κέρδη άνω του 11%. Η Παρασκευή πάντως ήταν πτωτική μέρα και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η αμερικανική οικονομία το προσεχές διάστημα λόγω της πανδημίας (ήδη βρίσκεται με μεγάλη διαφορά στην πρώτη θέση, με πάνω από 142,000 επιβεβαιωμένα κρούσματα) δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ειδικότερα, μια επιβεβαίωση καθοδικής διάσπασης κάτω από τις 2,400 μονάδες θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα για τους πωλητές.

  DAX30

  Ισχυρή ανοδική αντίδραση για το γερμανικό δείκτη DAX30, που με κλείσιμο πάνω από τις 9,500 μονάδες σημείωσε κέρδη της τάξης του 11%. Η Ευρώπη που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας σε συνδυασμό με κόντρες και αψιμαχίες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, δε δίνουν πολλές ελπίδες σημαντικής ανάκαμψης, έστω κι αν τα futures του δείκτη κινούνται νωρίς το πρωί της Δευτέρας ελαφρώς ανοδικά.

  FTSE100

  Ανοδική αντίδραση και για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που με κλείσιμο πάνω από τις 5,400, κατάφερε να έχει κέρδη της τάξης του 9%. Η Αγγλία πάντως είναι χώρα που υποφέρει και μάλλον θα υποφέρει ακόμα περισσότερο από την πανδημία, με καθυστερημένη λήψη μέτρων και συνεπώς οι πιθανότητες τείνουν προς την επαναφορά στην καθοδική τάση.

  Χρυσός

  Έντονα ανοδική εβδομάδα για τον χρυσό που κατάφερε να υπερβεί τα $1,600 και να κλείσει κοντά στα $1,627 με κέρδη πάνω από 8.5%. Φαίνεται πάντως μια δυσκολία υπέρβασης των $1,630 που αν συνεχιστεί, ίσως δούμε διορθωτικές κινήσεις προς τα $1,600 αλλά μια παγιωμένη ανοδική διάσπαση και ειδικότερα πάνω από τα $1,637 θα αναθερμάνει τη διάθεση των αγοραστών. Μην ξεχνάμε ότι ο χρυσός αποτελεί παραδοσιακά το ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο και έτσι ευνοείται σε περιόδους κρίσης αλλά δεν ξεχνάμε επίσης πως πολλά funds ρευστοποιούν σε παρόμοιες περιόδους προκειμένου να στηρίξουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε άλλες αγορές.

  Πετρέλαιο

  Ακόμα μια καθοδική εβδομάδα για το πετρέλαιο, έστω σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Το κλείσιμο ήταν στα $21.80 και οι εβδομαδιαίες απώλειες υπερέβησαν το 7.5%. Όσο η Σαουδική Αραβία εμμένει στη μονομερή της απόφαση για αύξηση της παραγωγής, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες περαιτέρω πτώσης των τιμών του πετρελαίου, αν και ο βασικός λόγος τουλάχιστον προσωρινά της πτώσης της τιμής είναι η κατάρευση της ζήτησης σε πρωτοφανή επίπεδα. Στην spot αγορά υπήρξαν πράξεις και σε τιμές κάτω των $10 για το  WTI ενώ η αγορά των futures κρατάει ακόμα πάνω από τα $20. Τα $20 είναι ασφαλώς τιμή – ορόσημο και τυχόν πτώση κάτω από αυτά τα επίπεδα θα ενεργοποιήσει κι άλλους πωλητές.

  Bitcoin

  To Bitcoin είχε τις πρώτες μέρες της προηγούμενης εβδομάδας σημαντικά κέρδη, τα οποία άρχισαν να ψαλιδίζονται από την Τετάρτη και μετά και έτσι οδηγηθήκαμε σε μία ισχνή εβδομαδιαία άνοδο του 1.1% και κλείσιμο στα $5,883. Σε τέτοιες περιόδους κρίσης και έντονης ανησυχίας, το Bitcoin θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερα κέρδη αλλά αντίθετα δε φαίνεται να έχει τη δύναμη σταθερής και ισχυρής ανόδου και έτσι "βολοδέρνει" μεταξύ $5,000 και $7,000. Από την άλλη, η υψηλή μεταβλητότητα που παρουσιάζει, εμποδίζει τους επενδυτές να έχουν σωστή διαχείριση ρίσκου, καθιστώντας το πρακτικά μη διαχειρίσιμο.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

   

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’ όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ